Wat zijn engerlingen precies?
Dit jaar is tuinieren razend populair onder de Belgen en Nederlanders; corona heeft voor een verschuiving in hobby’s gezorgd. De kans is daarom groot dat ook jouw tuin er momenteel bijzonder verzorgd uitziet. Heb je met het grasveld echter wat problemen? Dan is er een kans dat er engerlingen in het gazon zitten. Engerlingen zijn larven van diverse soorten bladsprietkevers.De meest voorkomende larve is die van de meikever. In onze tuinen vind je ook regelmatig engerlingen van de johanneskever, de junikever en de neushoornkever. Je herkent engerlingen als kleine wormpjes in C-vorm; ze hebben een geelwitte kleur en een bruine kop. Ze zijn heel klein, maar wel gewoon zichtbaar voor het oog.
Engerlingen in je tuin: wat doen ze precies?
Het is geen goed teken wanneer je engerlingen in het gazon van je tuin hebt zitten. Deze larven voeden zich namelijk met de voedingsrijke wortels van gras - de basis van je gazon. Omdat de larven de belangrijkste voedingsbron voor het gras wegnemen, kan het gras er dor uit gaan zien en kan het de groene kleur verliezen. Toch ontstaat de meeste schade aan je gazon niet door engerlingen, maar door de vogels die de larven als smakelijk hapje zien. Die vogels pikken soms wel meerdere vierkante meters gras helemaal kapot.Dat geeft een troosteloos gezicht. Gelukkig kun je zelf stappen ondernemen om engerlingen tegen te gaan. En hoe kan dat beter dan gebruik te maken van een natuurlijke vijand? Vergeet chemische producten en bestrijdingsmiddelen en ga voor de natuurlijke manier. Dat is beter voor de natuur, voor het milieu en voor je tuin. Aaltjes zijn de oplossing voor je probleem met engerlingen.
Aaltjes tegen engerlingen gebruiken
Wist je namelijk dat je aaltjes kunt gebruiken om engerlingen te bestrijden? Aaltjes zijn parasieten die als het ware in de engerlingen kruipen, ze verdoven, doden en ze vervolgens opeten. Wat bijzonder is, is dat een aaltje zich kan vermenigvuldigen in de dode engerling om vervolgens op zoek te gaan naar een nieuwe engerling. Het is aan te raden om aaltjes in te zetten wanneer de populatie het zwakst is - dat is wanneer de engerlingen net geboren zijn: meestal tussen begin juli en eind september.Let ook op het moment wanneer je de aaltjes uitzet: ze kunnen namelijk niet goed tegen fel zonlicht. Zet ze daarom in de avond uit of juist in de vroege ochtend, zodat ze de tijd hebben om de grond in te gaan. Doe je dit op de juiste manier dan is je gazon binnen vier tot zes weken vrij van engerlingen. Merk je dat er toch nog wat larven aanwezig zijn? Dan kun je nog een ronde doen; aaltjes zijn natuurlijk en niet schadelijk voor je grasveld.