Vastgoed

Er is geen meetsysteem voor leegstand kantoorruimte

De economische crisis heeft de vraag voor kantoorruimte in heel Europa fel doen afnemen. Dat leidt soms tot grote leegstand van kantoorruimte, zelfs in centrumsteden. Zelfs bij een normalisering van de economische groei ziet het er niet naar uit dat de huidige leegstaande ruimte volledig opgevuld zal raken. De vraag dringt zich op welke invulling de Vlaamse regering aan deze ongebruikte ruimte wil geven.

In onze buurlanden werd hier al veel aandacht aan besteed. De vorser Hilde Remoy van de Technische Universiteit Delft onderzocht het effect van de economische crisis op de bezettingsgraad van kantoorruimte in Nederland. Zij stelde een structurele leegstand van ca. 14% van de totale kantoorruimte in Nederland vast, wat neerkomt op 2 miljoen vierkante meter aan ongebruikte ruimte. Zij berekent dat zelfs bij economisch herstel de helft van de momenteel ongebruikte ruimte onbenut zal blijven. Ook het Brusselse gewest kwam tot gelijkaardige conclusies en besliste zopas om via reconversie van kantoorruimte 1500 woningen bij te creëren.

Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) ondervroeg hierover Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Muyters. In zijn antwoord stelt de minister dat Vlaanderen niet over een sluitend systeem beschikt om de leegstand van kantoorruimte vast te stellen. Toch overweegt de Vlaamse regering om, in navolging van Brussel, werk te maken van een grootschalige reconversie van kantoorruimte naar woonruimte. Een studie hierover moet meer duidelijkheid brengen over de mogelijkheden.

Marc Hendrickx (N-VA) neemt met tevredenheid kennis van deze beslissing. Hij hoopt dat de Vlaamse regering duidelijke cijfers zal bekomen over de precieze leegstand van kantoorruimte per streek, zodat een specifiek reconversiebeleid kan worden uitgetekend.