Algemeen

Er wordt niet bespaard op veiligheid Oosterweelverbinding

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) heeft maandag op een persconferentie ontkend dat er zal worden bespaard op de veiligheid van de Oosterweelverbinding, zoals afgelopen weekend werd bericht in de pers. "De hoge veiligheidsnormen die van in het begin werden opgelegd, blijven gelden", luidt het.

Voor de aanbesteding van het grote bouwproject werd gebruik gemaakt van een zogenaamde "onderhandelingsprocedure", waarbij de verschillende partijen via dialoog tot een contract komen. Momenteel is er nog maar één aannemer die meedoet aan de toewijzingsprocedure, namelijk Noriant.

Bij een onderhandelingsprocedure is het gebruikelijk dat de initiële eisen naderhand meer gedetailleerd worden uitgewerkt. Nieuwe inzichten worden dan toegevoegd aan het bestek via Terechtwijzende Berichten (TB). In die TB's worden onder meer vergissingen rechtgezet, maar de TB's bevatten ook nieuwe regelgevingen of zaken die duidelijk zijn geworden door de dialoog tussen opdrachtgever en aannemer.

"Een TB wijzigt echter nooit iets aan de uitgangspunten van het bestek of aan de eisen die het bestek oplegt", luidt het. Zo wordt er ook niet getornd aan de veiligheidseisen. "Zolang het contract niet is afgesloten, is de procedure niet afgewerkt en kunnen er wijzigingen aan het bestek worden aangebracht", zegt Nick Orbaen, woordvoerder van de BAM.

Het waren de twee recentste TB's, TB6 en TB7, die voor kritiek zorgden. De BAM ontkent die kritiek met klem en stelt dat zowel de veiligheid in de tunnel als de veiligheid van de brug van de Oosterweelverbinding aan de strengste internationale eisen moeten voldoen. "Alle branddeuren en alle brandwerend materiaal in de tunnel moeten twee uur brandweerstand bieden. In de dienstgebouwen en kantoorruimten op het vasteland moeten de deuren en het brandwerend materiaal dertig minuten weerstand bieden, wat de geldende norm is", legt Nick Orbaen uit.

De tunnel beantwoordt volgens de BAM ook aan de striktste Europese veiligheidsnormen inzake duurzaamheid en waterdichtheid. "Bij opmaak van het initieel bestek bestond deze norm niet. Vandaag is er wel zo'n norm en die werd meteen opgenomen in TB7", aldus Orbaen. Hij verduidelijkt ook dat TB6 of TB7 geen wijziging doorvoeren wat betreft het aantal rijstroken in de tunnel of op de brug.

BAM geeft nog een ander voorbeeld: in het bestek stond gespecificeerd dat de vangrails op de brug uit beton moesten bestaan. "Nu komen er echter stalen producten op de markt die ook aan de strengste veiligheidsnormen voldoen. Daarom is in een TB bepaald dat de materiaalkeuze voor de vangrails nu vrij is", aldus Orbaen. Ook die wijziging heeft volgens de BAM niets met besparingen op veiligheid te maken.

Op 1 oktober voor 11 uur moet het "best and final offer" van aannemer Noriant binnen zijn bij de BAM. In de tweede helft van november beslist de Raad van Bestuur of de BAM verder werkt met dat consortium. Tegen midden volgend jaar moet het contract afgesloten zijn.