Renoveren van een EPC-label van D naar A blijft voordelig voor vrijstaande huizen en rijwoningen, maar het financiële voordeel wordt aanzienlijk kleiner. Voor appartementen kan een renovatie van label D naar A zelfs negatief uitpakken. De data en analyse die hieronder worden gebruikt, hebben specifiek betrekking op Vlaanderen, hoewel we een gelijkaardig effect kunnen verwachten in Wallonië en Brussel.
Geweldige kansen op de renovatiemarkt
Een analyse van Realo, CFP Green Buildings en ING toont aan dat kopers die een renovatiewoning kopen tegen de huidige marktprijzen en deze volledig energiezuinig renoveren, op de lange termijn een betere financiële zaak doen dan kopers die opteren voor een dure, energiezuinige woning.Wouter Thierie, vastgoedeconoom van ING
Realo, ING en CFP Green Buildings hebben verschillende databronnen gecombineerd, waaronder renovatiekosten, besparingen op de energiefactuur, steunmaatregelen van de overheid en de impact van een energierenovatie op de woningwaarde, om te zien of het financieel voordelig is om vandaag voor een renovatiewoning te kiezen of dat het beter is om voor een dure maar energiezuinige woning te gaan.
Ze hebben de inschatting gemaakt voor 3 woningtypes, een vrijstaande woning, een rijwoning en een appartement, allemaal met een EPC-label F die volledig gerenoveerd worden naar een EPC-label A.
Floor Rekers van CFP Green Buildings
Dit zijn geactualiseerde bedragen. In de analyse werden alle toekomstige voordelen gecorrigeerd voor een gemiddeld jaarlijks inflatiepercentage van 2%.
Grootste winst bij meest energieverslindende woningen
De grootste winst valt wel vooral te behalen bij het renoveren van label F naar D. Hoe beter je EPC-label, hoe minder aantrekkelijk het wordt om nog extra inspanningen te doen. Dat komt omdat de waarde van je woning minder snel stijgt naarmate je EPC-score al beter is. Bij woningen aan de onderkant van de markt heeft de EPC-score een grotere invloed op de prijs.Wouter Thierie van ING
Fabrice Luyckx van Realo
Uit de analyse blijkt ook dat het financieel voordeel groter is voor rijwoningen dan voor vrijstaande huizen.
Fabrice Luyckx van Realo
Een andere opvallende vaststelling is dat bij appartementen het rendement zelfs negatief kan worden als je renoveert van EPC-label D naar A.
Wouter Thierie van ING
Floor Rekers van CFP Green Buildings
Waarom je toch best doorgaat met renoveren tot EPC-label A
Aangezien de grootste winst te rapen valt bij een renovatie tot label D, stop je dan best met renoveren zodra label D is bereikt? Toch niet, menen de auteurs. De komende jaren komt er veel strengere regelgeving op ons af. Op dit moment bepaalt de renovatieplicht dat je minimaal moet renoveren tot label D, maar deze lat zal steeds hoger worden gelegd.
Fabrice Luyckx van Realo
Floor Rekers van CFP Green Buildings