Architectuur

Eric Parry ontwerpt nieuwe naald van Cleopatra

Eric Parry ontwerpt nieuwe naald van Cleopatra
© Eric Parry Architects
Londen krijgt straks er weer een wolkenkrabber bij. De auteur daarvan is architect Eric Parry een naam die we al meer hoorden circuleren in het kransje van architectuurcoryfeeën. In hartje Britse hoofdstad plant hij een wolkenkrabber vlak naast de Augurk van Foster. Op donderdag 24 november komt de beroemde Londense architect overigens een lezing geven voor de ROB ACADEMY in Ardooie.

Het 73 verdiepingen tellend gebouw - 1 Undershaft, een knipoog naar St Andrew Undershaft - is 309.6m hoog en daarmee even hoog als de Shard van Renzo Piano. Al lijkt Parry's reus groter door het niveauverschil van de stad. In elk geval imponeert het imposante bronzen frame eromheen en de markante naaldvorm, geïnspireerd door de obelisk van Cleopatra.

Stedenbouwkundige condities

De opmars van wolkenkrabbers in het financiële hart van Londen is de laatste decennia niet meer te stuiten en geeft vorm aan de skyline van deze snel muterende wereldstad. Of de hoogte er zonnodig toe doet is echter bijzaak, van veel grotere belang is hoe architect Eric Parry inspeelt op de stedenbouwkundige condities. De nieuwe wolkenkrabber wil meer dan een toren zijn. Zo creëerde de gevierde architect een groot openbaar plein aan de voet van zijn reus en een gratis openbare gaanderij voor het publiek met daarnaast een educatief centrum en restaurant. Op die manier 'stroomt' de stad – lees publieke ruimte - letterlijk tot in het markante gebouw. Parry staat er om bekend om in zijn architectuur een plechtige relatie tot stand te brengen tussen buiten- en binnenwereld.

Eric Parry - 1 undershaft
© Eric Parry Architects

Genius loci

Opdrachtgever is vastgoedontwikkelaar Aroland Holdings die op dit ogenblik wereldwijd in hoofdsteden wolkenkrabbers neerpoot. In dit geval viel met de 1 Undershaft de eer te beurt aan architect Eric Parry, onder meer bekend voor het complexe St Martin-in-the-Field project in London. Parry is niet de man er naar om schreeuwdure machoarchitectuur te tekenen. Zeker niet. Hij heeft oog voor omgeving en culturele gelaagdheden en is er niet op uit om historische architectuur buiten te sluiten. De betekenis van de genius loci lijkt bij deze architect nog springlevend en geen holle frase te zijn. In het ruimtelijk debat hebben we nood aan dit soort metaforen om te laten zien dat het landschap, de stad en de regio geen abstracte grootheden zijn, geen ontzielde objecten van een rationele planning en besluitvorming, maar dat ze deel uitmaken van de bezielde en historische leefwereld van mensen.

Zeven dagen op zeven

Eric Parry: "1 Undershaft vertegenwoordigt het allerbeste van de Britse architectuur, op een belangrijke locatie in het financiële hart van Londen. Het is een gebouw waar het publiek te maken heeft met openbare ruimtes en waar in een kwalitatieve kantooromgeving zal worden gewerkt."

Parry meent dat door zijn zienswijze hij een nieuw klimaat schept voor internationale investeringen in de ontwikkeling van wolkenkrabbers waarin de mens centraal staat. Nog volgens de architect worden doorgaans de meeste wolkenkrabbers van maandag tot vrijdag gebruikt, maar bij 1 Undershaft zal dat gevoelig anders liggen. Bijgevolg zal het gebouw zeven dagen op zeven blijven functioneren omwille van de gecreëerde publieke ruimtes.
En dat hij aandacht heeft voor de locatie is de uitgetekende zichtlijn die St Andrew Undershaft en St Helen's Bishopsgate met elkaar verbindt, twee historische kerken die de brand van Londen (1666) hebben overleefd. Bij Parry is het historische en het unieke nooit veraf.

Eric Parry - 1 undershaft
© Eric Parry Architects

ERIC PARRY GASTSPREKER ROB ACADEMY

Op donderdag 24 november komt de beroemde Londense architect een lezing geven voor de ROB ACADEMY, het culturele luik van het bedrijf ROB in Ardooie, wereldspeler op het gebied van deurbeslag. De bedoeling van de oprichting van de ROB ACADEMY is betrokkenheid betonen met wat leeft binnen de snel veranderende wereld van de architectuur.

ROB ACADEMY wil in een breder perspectief een open platform zijn, gefocust op hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen binnen het veld van de architectuur, beeldende kunsten, literatuur, filosofie…. Daarbij denken we aan de vele thema’s die deze disciplines bestrijken. Welke condities willen wij dienaangaande creëren voor de toekomst? Hoe zullen we straks de zorg, het nieuw werken en het anders gaan wonen organiseren?

Eric Parry - 1 undershaft
© Eric Parry Architects