Algemeen

Essenbeek wil geen woningen voor vijver

Essenbeek wil niet weten van de plannen van projectontwikkelaar NJA om in de Kasteelstraat in Essenbeek, vlak voor de vijver, dertien woningen te bouwen. De Essenbekenaren zijn er niet over te spreken dat eerst de vijver werd verkleind, het ecologisch leven in en rond de waterplas werd gefnuikt en dat ook nog een mooi dorpsgezicht er moet aan geloven. Dit standpunt bleek overduidelijk op een geanimeerde hoorzitting in het Vergeetmenietje in Essenbeek waar ook het schepencollege met de vinger werd gewezen en uiteindelijk zelfs aan de deur werd gezet.

De hoorzitting werd georganiseerd door een comité dat bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende Essenbeekse verenigingen en enkele gemeenteraadsleden van Spirit en Agalev die het dossier al maanden op de voet volgen. Dankzij bezwaarschriften die eerder via het comité werden ingediend kon een vorige bouwaanvraag vlak voor de vijver voor veertien woningen worden tegengehouden.

Projectontwikkelaar NJA diende een nieuwe bouwaanvraag in, deze keer voor dertien woningen met een open ruimte in het midden van de woningrij. Het openbaar onderzoek voor deze bouwaanvraag loopt. Met de hoorzitting wilde het comité opnieuw een gezamenlijke bezwaarschriftencampagne op gang trekken. Wat aardig lukte want tientallen Essenbekenaren zetten woensdagavond al meteen hun handtekening onder het document die de bouw van dertien nieuwe woningen in de Kasteelstraat moet aanvechten.

Hamvraag
,,De hamvraag in dit hele dossier is waar de grens precies loopt tussen het parkgebied en het woongebied. Volgens het gewestplan ligt de vijver volledig in parkgebied en is enkel een strook van 5,75 meter aan de zijde van de Kasteelstraat woonzone. Ondertussen heeft de projectontwikkelaar de vijver onrechtmatig verkleind. Is hiermee dit deel van het parkgebied plots woonzone geworden? Volgens ons kan dit niet. We zijn bereid hiermee zelfs tot de Raad van State te gaan. In parkgebied is geen woningbouw mogelijk. We vragen als comité dat de projectontwikkelaar de vijver in zijn oorspronkelijke staat herstelt en dat de stad de vijver zou aankopen om als park in te richten'', aldus coördinator van de actie Eric De Greef.

Burgemeester Dirk Pieters gaf toe dat er onduidelijkheid heerst over tot waar de woonzone precies loopt en dat de diensten van stedenbouw in Leuven hierover niet echt duidelijk zijn. ,,Als blijkt dat de woningen in parkgebied liggen, dan zullen we de bouwvergunning uiteraard weigeren en eisen dat er van de vijver ook echt een park wordt gemaakt. Blijkt de zone in woongebied te liggen, dan zijn we niet tegen bebouwing'', aldus burgemeester Dirk Pieters.

Roobaert
Het schepencollege kon op bitter weinig sympathie rekenen van de Essenbekenaren en werd in een verhitte discussie buiten gejaagd. De inwoners van Essenbeek nemen het de stad bijzonder kwalijk dat er onvoldoende werd gereageerd op klachten van buurtbewoners toen de vijver werd verkleind en de problemen begonnen. Opmerkelijk is wel dat Roger Roobaert, Essenbekenaar en met DVA deel uitmakend van de bestuursmeerderheid, ook het bezwaarschrift onderschreef.

Op de gemeenteraad van volgende dinsdag in Halle komt het vijverdossier van Essenbeek andermaal aan de orde.
Build for Life