Algemeen

Europa laat België toe sociale fraude te bestrijden

Het Europees Hof van Justitie oordeelde vandaag dat België bedrijven mag verplichten om gedetacheerde buitenlandse werknemers bij de overheid aan te melden. Deze verplichting via het zogenaamde Limosa-systeem kent wel een voorwaarde: namelijk dat de verplichting dient om fraude te bestrijden en werknemers te beschermen.

Bouwunie is zeer tevreden met deze uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Het hof bevestigt dat ons land maatregelen mag nemen om fraudeurs te strikken. En dat is noodzakelijk want in het verleden zijn al talloze maatregelen genomen ter bestrijding van de sociale fraude en de sociale dumping die alleen maar het werk van de reguliere Vlaamse bouwbedrijven zwaarder maken en bemoeilijken. Dankzij deze uitspraak kan er gestart worden met de aanpak van frauduleuze constructies en sociale dumping die de Vlaamse bouwsector de voorbije 3 jaar maar liefst 7300 jobs heeft gekost.

Bouwunie vraagt al langer dat er maatregelen worden genomen en dat buitenlandse bedrijven die zich bezondigen aan sociale dumping en sociale fraude gestraft kunnen worden. “Wij staan volledig achter vrij verkeer van diensten, zegt secretaris-generaal Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie, maar de concurrentie met de Vlaamse kmo’s en zelfstandigen in de bouw moet met gelijke wapens gebeuren.” Het is nu aan de inspectie om de informatie die binnenkomt via de voorafgaande Limosameldingen nuttig te gebruiken en om de fraudeurs te vatten.

Bouwunie pleit verder ook dat de overheid een publieke databank opstart waarin bedrijven worden opgenomen die de Limosamelding niet hebben gedaan of die fictieve of valse meldingen doen. Zo zou er vermeden kunnen worden dat deze bedrijven zich blijvend bezondigen aan dergelijke praktijken. Dankzij deze databank, die door iedereen moet kunnen geconsulteerd worden, kunnen klanten en aannemers voor aanvang van de werken nagaan of het buitenlands bedrijf betrouwbaar is. Zo kan er vermeden worden dat men in zee gaat met malafide bedrijven en kunnen klanten en aannemers zelf zware risico’s en boetes ontlopen.

Bouwunie is zich ervan bewust dat dit nog maar een eerste stap is. Op dit moment merken reguliere bouwbedrijven helaas niets van de maatregelen die reeds genomen zijn in het kader van de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping. De weg is nog lang maar het signaal vanuit Europa minstens is hoopgevend.