De commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken van het Europees Parlement heeft gisteren een wijziging van de toepassingsregels van de detacheringsrichtlijn goedgekeurd. Naast strengere controlemogelijkheden en een betere definiëring van wat een echte detachering is, wil de commissie de opdrachtgever/hoofdaannemer aansprakelijk maken voor de betaling van de correcte lonen, sociale en fiscale bijdragen door hun onderaannemer(s).
Bouwunie is tevreden dat Europa iets probeert te doen aan de deloyale concurrentie en de sociale dumping die voortspruiten uit het feit dat we in de Europese Unie vrij verkeer van diensten hebben zonder dat de sociale zekerheid en de loon- en arbeidsvoorwaarden geharmoniseerd zijn. Dit heeft nadelige gevolgen voor de Belgische bouwsector en resulteert in een dalend aantal tewerkgestelde arbeiders en een toename van het aantal faillissementen. Het is inmiddels 5 na 12. Duidelijk toepasbare en controleerbare richtlijnen dringen zich op.
Dat de medecontractanten van buitenlandse bedrijven die de detacheringsregels niet correct respecteren, hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de lonen, de sociale en de fiscale schulden, is voor Bouwunie aanvaardbaar op voorwaarde dat zij middelen ter beschikking hebben om dit alles te controleren.
Bouwunie is al langer vragende partij voor een Europese databank waarop opdrachtgevers, hoofd- en onderaannemers snel en eenvoudig kunnen nagaan of het buitenlandse bedrijf waarmee ze in zee willen gaan, in orde is of niet. Dergelijke Europese databank bestaat al voor de btw. Bedoeling is dat wanneer een buitenlands bedrijf geen schulden heeft en de wettelijke verplichtingen respecteert, je ook niet meer hoofdelijk aansprakelijk kan gesteld worden voor de sociale en fiscale schulden. Aangezien dergelijke databank er niet meteen zal zijn (áls ze al komt), stelt Bouwunie voor om op Europees niveau naar analogie met het detacheringsformulier A1, twee bijkomende uniforme Europese attesten te ontwikkelen. Eén om aan te tonen dat je als bedrijf geen fiscale schulden hebt (uitgereikt door de fiscus), en één om aan te tonen dat je geen sociale schulden hebt (uitgereikt door de sociale zekerheidsdienst). De controle door de opdrachtgever kan zo op een eenvoudige manier gebeuren. Hier moet Europa onmiddellijk werk van maken! Het openstellen van de grenzen betekent ook het op elkaar afstemmen van de noodzakelijke controlemiddelen.
Aanbevolen voor jou
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam