Uitvinders Eugene Verstegen en Joris Veeger kwamen op het idee voor de Evacuator toen ze bij de aanslagen op de Twin Towers in New York mensen hun dood tegemoet zagen vallen. ,,Die beelden en geluiden blijven me altijd bij. Ik dacht: als je zo hoog werkt of woont moet je toch te allen tijde eruit kunnen? We kunnen mensen op de maan zetten, maar waarom bestaat er geen eenvoudige oplossing om mensen van grote hoogtes te evacueren?,” vroegen ze zich af.
Samen met een professioneel engineeringbedrijf uit Eindhoven ontwikkelden ze de afgelopen jaren een onbrandbare lier van staal die altijd werkt, ook als de elektriciteit is uitgevallen. Daarmee kunnen maximaal vier personen tegelijk 50, 140 of 300 meter afdalen. Ze dalen automatisch in een veiligheidsharnas aan een stalen kabel, met een snelheid van 1 meter per seconde. De Evacuator is het laatste redmiddel als liften zijn uitgeschakeld, nooduitgangen onbruikbaar zijn en de brandweer er niet bij kan komen. ,,Wat de airbag is voor auto’s is de Evacuator voor hoogbouw. Met deze techniek kunnen we in 99 procent van alle hoge gebouwen in de wereld levens redden,” stelt Verstegen.

Voor de conferentie in Londen zijn Verstegen en Veeger uitgenodigd door gastheer professor Ed Galea, oprichter en directeur van de Fire Safety Engineering Group (FSEG) op de universiteit van Greenwich. Verstegen: ,,Ik hoorde hem op tv vertellen dat de passagiers van de Costa Concordia geen gebruik konden maken van de reddingsboten omdat het schip teveel slagzij maakte. Hij pleitte voor een ander reddingsmiddel en daarom hebben we hem de Evacuator laten zien. Hij was daar zo enthousiast over dat we het apparaat samen met Mennens/Certex op zijn verzoek tijdens de conferentie drie dagen lang komen demonstreren.”
De Evacuator is ook inzetbaar in de offshore, op verkeerstorens, hoge kranen en windmolens. Zo kwamen in Nederland vorig jaar na een brand in een windmolen in Ooltgensplaat twee monteurs om het leven omdat alle windmolens op de wereld nu eenmaal geen goede vluchtapparatuur hebben waarmee monteurs zichzelf binnen een paar seconden kunnen evacueren. Als de monteurs van de windmolens de beschikking hadden gehad over een Evacuator, dan hadden ze hoogstwaarschijnlijk nog geleefd, zo is de overtuiging van Verstegen en Veeger. Het ongeluk was voor Discovery Channel aanleiding een programma over de Evacuator te maken, dat in het najaar wordt uitgezonden.
De Evacuator is door Nederlandse bedrijven ontwikkeld en getest en wordt in Nederland geproduceerd. Het apparaat is goedgekeurd door het Duitse keuringsinstituut DEKRA en heeft een EN341 certificering voor 33 Europese landen. Dochterbedrijven van Mennens/Certex zorgen voor een gedegen installatie, training en onderhoud. Daarnaast wil Evacuator een wereldwijd dekkend netwerk van dealers uitrollen. De demonstratie op 3 juli bij het 100 meter hoge provinciehuis in Den Bosch staat in het teken van de innovatiekracht van de Brabantse industrie bij het ontwikkelen van het apparaat.