Algemeen

Evolutie bouwsector vergroot nood aan hoger opgeleide werknemers

De bouw is een sector met toekomst. Onze bevolking groeit waardoor er in de komende jaren duizenden extra woningen moeten bijkomen. Heel wat bestaande woningen en gebouwen zijn aan modernisering toe. En ook de nood aan nieuwe of vernieuwde scholen, woonzorgcentra, sportzalen, wegen en andere infrastructuur is erg groot. De bouwsector heeft dus continu nood aan goed opgeleide werkkrachten en blijft op zoek naar jongeren die een toekomst in de sector willen uitbouwen. Jongeren die meer dan vroeger nog, goed opgeleid moeten zijn. De vraag op de arbeidsmarkt naar jongeren die een bouwopleiding volgen, is dus groot. Opleidingen op technisch en beroepsniveau, maar ook op bachelor- en masterniveau. De bouw kent een immense evolutie. Op organisatorisch vlak, waardoor er meer nood is aan technici, calculatoren en werfleiders. Maar ook op technisch vlak omwille van nieuwe wet- en regelgevingen, innoverende producten, technieken en bouwmethodes. Voor Bouwunie is het dan ook erg belangrijk dat het bouwonderwijs, in al zijn facetten en op alle niveaus, zo goed mogelijk aansluit op de arbeidsmarkt.

Meer jongeren warm maken voor een bouwopleiding en vervolgens voor een job in de bouw, én kwalitatief bouwonderwijs inrichten, zijn dé uitdagingen.

De bouwsector doet zelf heel wat inspanningen om de bouwopleidingen te promoten. Bouwunie heeft al drie erg succesvolle edities van SOS-Schilder Op School georganiseerd om het schilderonderwijs positief onder de aandacht te brengen.

Wat de kwaliteit van de opleidingen betreft: hieraan zou de hervorming van het secundair onderwijs moeten tegemoet komen. Maar het is uiteraard nog te vroeg om daarover veel te zeggen. Er zijn daarenboven nog heel wat onduidelijkheden en onzekerheden over de precieze impact van de hervormingen in de praktijk. Deze moeten in de komende maanden zeker uitgeklaard worden.

Positief is alleszins dat het in de nieuwe onderwijsstructuur mogelijk is om sterke domeinscholen op te richten of te handhaven. Dergelijke scholen kunnen jongeren klaarstomen met de nodige vaardigheden en technische kennis om in de bouw aan de slag te gaan. Ze kunnen ook leerlingen voorbereiden die na hun secundair een bachelor- of masteropleiding willen volgen. De ervaring leert trouwens dat scholen die duidelijk maken dat je bij hen voor een specifiek beroep kan leren, beduidend meer jongeren aantrekken. Vandaar dat Bouwunie sterke domeingerichte scholen toejuicht. Deze hebben beroepsspecifieke leerkrachten, hebben voldoende middelen om het machinepark te vernieuwen, bieden specifiekere stageplaatsen aan ... kortom, bieden meer kwaliteit.

Daarnaast verwacht de sector veel van het project “duaal leren”. Jongeren doen hiermee op de werkvloer heel wat praktijkervaring op en dit is essentieel om de kloof tussen opleiding en arbeidsmarkt zo klein mogelijk te maken.