In de afgelopen tien jaar, van september 2014 tot september 2024, kende de stad Antwerpen de grootste stijging in vastgoedprijzen, met een indrukwekkende toename van 51%. Wat verder opvalt, is dat kleinere gemeenten de rest van de top 10 domineren, met Hechtel-Eksel (+49,4%) en Borsbeek (+49,2%) op de tweede en derde plaats. De laagste prijsstijging werd opgetekend in de Henegouwse gemeente Honnelles (+12,7%), terwijl in Vlaanderen de kleinste toename te zien was in Gistel (+15%). "We merken dat vooral de grensgemeenten in de afgelopen tien jaar de sterkste prijsstijgingen hebben doorgemaakt," verklaart Jonathan Frisch, vastgoedeconoom bij Immoweb.
Een algemene stijging, maar aanzienlijke verschillen tussen provincies
Sinds augustus 2014 noteert de Belgische vastgoedmarkt een gemiddelde prijsstijging van 34,7%, zowel voor huizen (+34,6%) als voor appartementen (+34,9%). Deze stijging versnelde vooral tussen januari 2016 en juni 2022, een periode die werd gekenmerkt door historisch lage rentevoeten en hoge activiteit na de eerste lockdown van de Covid-19 pandemie. In Vlaanderen stegen de prijzen de afgelopen tien jaar met 37%, in Brussels Hoofdstedelijk Gewest met 33,1% en in Wallonië met 30,6%.De provincies Antwerpen, Luxemburg en Limburg behoorden tot de best presterende provincies, met stijgingen van respectievelijk 41,6%, 39,2% en 38,3%, terwijl provincies als West-Vlaanderen en Henegouwen een meer gematigde stijging zagen, van respectievelijk 29% en 25,2%. Dankzij de nieuwe nauwkeurigheid van de gegevens zijn aanzienlijke verschillen tussen deze provincies nu duidelijker zichtbaar.
Grensgebieden: stijgingen gekenmerkt door sterke aantrekkelijkheid
Met een stijging van 51% is het de stad Antwerpen die mee aan de basis ligt van de prijsstijging in de provincie. In Limburg en Luxemburg zijn het daarentegen vooral de grensgemeenten die aanzienlijke prijsstijgingen noteren.In de provincie Luxemburg stijgen de prijzen in gemeenten in de buurt van het Groothertogdom Luxemburg, zoals Gouvy (+44,5%) en Bastogne (+44,1%). Aarlen, dat profiteert van de nabijheid van Luxemburg-stad, zag een stijging van 41,6%.
In de provincie Limburg zagen gemeenten aan de Nederlandse grens, zoals Hechtel-Eksel (+49,4%) en Hamont-Achel (+48%), aanzienlijke prijsstijgingen, gestimuleerd door hun nabijheid tot Eindhoven. Ook Lanaken (+45,7%) en Maasmechelen (+45,7%), gelegen in de buurt van Maastricht, zagen hun prijzen sterk stijgen. Ter vergelijking registreerde Hasselt, verder weg van de grenzen, een meer gematigde stijging van +36,8%.
Een soortgelijk fenomeen kan je waarnemen in de gemeenten van de provincie Luik, gelegen aan de Duitse grens. Büllingen (+47,8%), Burg-Reuland (+47,5%) en Bütgenbach (+46,6%) vallen op door prijsstijgingen die ver boven het nationale gemiddelde liggen.
In West-Vlaanderen, waar de totale stijging gematigd blijft (+29%), blijven bepaalde plaatsen de aandacht van kopers trekken. Knokke-Heist, een populaire badplaats aan de Belgische kust, zag zijn prijzen de afgelopen 10 jaar met 46,1% stijgen.