Architectuur

Expo 'Housing Apart Together' over collectieve woonvormen in Vlaanderen

Expo 'Housing Apart Together' over collectieve woonvormen in Vlaanderen
De tentoonstelling 'Housing Apart Together' van Architectuurwijzer brengt achttien Vlaamse collectieve woonprojecten bij elkaar. De expo toont van erfgoed tot nieuwbouw, van dorp tot stad, van kleine tot grote projecten. Housing Apart Together is van 19 januari t.e.m. 3 mei 2020 te gast in de abdijkerk van het STAM.

Nadat de overheid decennia aanstuurde op het bouwen van vrijstaande woningen buiten de stad, is het intussen duidelijk dat we onze ruimte niet kunnen blijven vol bouwen. Meer en meer raken we overtuigd van de noodzaak om kleiner en dichter bij elkaar te gaan wonen in dorps- en stadskernen. Collectief bouwen biedt een kwalitatief antwoord op deze actuele woonuitdaging. Tegelijk bestaan er veel vragen over het delen en samenleven.

'Housing Apart Together'

De expo groepeert een diversiteit aan projecten: met woningen en/of appartementen, in dorp of stad, in bestaande panden en/of nieuwbouw, met meer en minder gedeelde ruimtes. Een groot deel betreft de typische cohousingprojecten waarin een groep bewoners het project zelf opstart, maar er zijn ook projecten ontwikkeld door projectontwikkelaars, sociale huisvestingsmaatschappijen of andere initiatiefnemers.

Architecturale varianten

Alle woonprojecten vormen een variant op de klassieke verkaveling, de vrijstaande woning of het appartementsgebouw. Het zijn ofwel woningen in en rond een gedeelde buitenruimte, bijzondere woningunits binnen een bestaand pand of appartementen met een gemeenschappelijke ruimte op het gelijkvloers, een dakterras of een tuin. Het zijn vaak creatieve oplossingen op moeilijke locaties of in bijzondere panden, waar zo nieuwe woningtypes en -ensembles tot stand komen.

Het leven zoals het is

Om het collectief wonen beter te begrijpen, toont de expo niet enkel de architectuur maar ook het dagelijkse leven binnen de reeds gerealiseerde woonprojecten. Via terreinbezoeken en gesprekken met bewoners en architecten verzamelden curator Peggy Totté en antropologe Ruth Soenen gegevens over het alledaagse leven in een tiental projecten. Zo komt niet alleen het delen, maar bijvoorbeeld ook privacy aan bod.