Architectuur

Expositie werk Alison en Peter Smithson

De TU Delft en NAiM/Bureau Europa hebben een tentoonstelling opgezet over het werk van Brutalisme-grondleggers Alison en Peter Smithson. De expositie ‘Alison & Peter Smithson: The Art of Inhabitation’ toont onder meer de ideeën van de ontwerpers over het woonhuis.
Het Engelse architectenechtpaar Alison (1928-1993) en Peter (1923-2003) Smithson behoort tot een van de oprichters van Team 10, een groep Europese architecten met grote invloed in de jaren zestig en zeventig.

In hun ontwerpen richtten zij zich vooral op de opkomende consumptiemaatschappij en de rol van stadsplanning waarin de functionaliteit voorrang had op de vorm. Zo legden zij de basis voor het Brutalisme, een architectuur van grote geometrische gebouwen in ruw beton.

Het woonhuis
Ook de ideeën van het echtpaar over het woonhuis passen in het denkwerk van Team 10. Het woonhuis moet kunnen worden aangepast aan het gebruikspatroon en wensen van de individuele gebruiker. In de ontwerpen van de Smithsons zijn vaak alleen de voorzieningsruimtes, zoals de keuken en badkamer, gedefinieerd.

Lees verder op Architectenweb.nl