Architectuur

FSC België start met project voor bosvriendelijke architecten

FSC België start met een project gericht op architecten met als doel hen te informeren en te ondersteunen op vlak van het gebruik van FSC gecertificeerd hout in hun projecten. Dit project kadert mee in de activiteiten van de European Sustainable Tropical Timber Coalition (STTC), wat gecertificeerd tropisch hout actief wil promoten als verantwoorde, duurzame grondstof.

Eerder onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen bij een 200 tal Vlaamse architecten toonde aan dat het FSC label bij deze doelgroep zeker niet onbekend is. Bijna 8 op 10 van de ondervraagde architecten zegt het FSC label te kennen, en gemiddeld gaf men aan in ongeveer de helft van de projecten FSC gecertificeerd hout voor te schrijven. Het onderzoek toonde echter ook aan dat er nog heel wat ruimte voor verbetering is, onder andere ook rond het gebruik van tropisch FSC gecertificeerd hout. In-formatie over het juist controleren van FSC houtgebruik in een project en de beschikbaarheid van FSC houtproducten bleek ook zeer wenselijk.

Om hier actief op in te spelen start FSC België in samenwerking met de European Sustainable Tropical Timber Coalition (STTC) en andere geïnteresseerde partners een nieuw project rond ‘bosvriendelijke architecten’. Doel is om architecten gericht te informeren over het werken met FSC gecertificeerd hout, waarbij specifiek ook ruim aandacht zal gaan naar de mogelijkheden en voordelen van tropisch hout. Naast aangepaste online communicatie wordt er in kader van dit project ook een folder en praktische handleiding opgemaakt die ter beschikking gesteld wordt van architecten. Tot slot mikt het project ook op heel wat directe contacten met architecten, zowel op individuele basis als in groep.

FSC België wil ook actief bedrijven uit de hout- en bouwsector betrekken in dit project, en in het breder kader van de STTC. Hiervoor zal FSC België deels beroep doen op Dirk Glas van het Timber Training Center. Dirk Glas is interieurarchitect van opleiding maar heeft eveneens een ruime ervaring binnen de houtsector in België en buurlanden, en is dus zeker geen onbekende in de Belgische houtsector.