Engels nv, één van de grootste fabrikanten van ramen en deuren in België maakte zopas bekend dat het in de toekomst voornamelijk gebruik zal maken van Accoya-hout. Dit is een milieuvriendelijke en innovatieve houtsoort die duurzamer is dan eender welke andere kwaliteitshoutsoort. Tegen 2013 zal Engels een vijfde van zijn ganse volume uitvoeren in Accoya en tegen eind 2014 zal dit nog oplopen tot tenminste 50%. Dit is een primeur in de houtverwerkende industrie in België en Europa. Engels nv dingt met dit uniek raamconcept mee naar de Innovation Award en de Eco-Award op Batibouw 2013.
De houten revolutie in België
Twee jaar geleden startte Engels nv met de ontwikkeling van een innovatief en duurzaam raam- en deurconcept voor de nieuwbouw- en renovatiemarkt. Het doel was om een raamprofiel te ontwikkelen dat aan de hoogste isolatienormen voldoet maar tevens gemakkelijk bewerkbaar is en volledig op maat van de consument gemaakt kan worden. Vanwege zijn minimale vervormingseigenschappen bleek Accoya-hout de beste optie te zijn.
Om de duurzaamheid van het hout te testen onderwierp Engels nv het Accoya-hout aan extreme hitte (vlakbij een warmtebron), koude (in een diepvries) en vochtigheid (in het zwembad). De resultaten van deze stresstest waren verbluffend: het hout vertoonde een verwaarloosbaar niveau van krimp, uitzetting, kromtrekking of aantasting.
Didier Engels, zaakvoerder van Engels nv zei hierover: “We staan aan de vooravond van een gigantische ‘houten revolutie’. We konden nauwelijks onze ogen geloven na de stresstests waaraan we het hout hadden onderworpen. Met ons uniek raam-en deurenconcept in Accoya-hout geven we duurzaamheid een nieuwe betekenis. Bovendien kunnen we met dit materiaal een product leveren op maat en naar de smaak van de consument, en met minimale onderhoudsvereisten.”
Gedaan met de renovatie ‘mishmash’
Vermits energiezuinig wonen in België in volle opmars is, zal Accoya-hout in de toekomst steeds vaker opduiken in nieuwbouw- en renovatieprojecten. Bijna iedere huiseigenaar in België herstelde of renoveerde de afgelopen 20 jaar wel iets in de 4,4 miljoen gebouwen op het Belgisch grondgebied[1]. Een grote uitdaging hierbij is om geen afbreuk te doen aan de originele bouwstijl en te vermijden dat het eindresultaat na renovatie een mishmash wordt van een klassieke bouwstijl met hypermoderne ramen en deuren. Vermits woonpanden in België vaak in een klassieke of rustieke stijl opgetrokken zijn, is het belangrijk dat de ramen en deuren in een gelijkaardige stijl aangeleverd worden. Door de makkelijke afwerkbaarheid van Accoya-hout kan moderne raamtechnologie nu ook aansluiting vinden met een klassieke bouwstijl.
Omschakeling op Accoya-hout
De eigenschappen van Accoya-hout zijn talloos. Vooreerst is er het duurzaamheidsaspect: Accoya biedt een duurzaamheidsgarantie van 50 jaar voor buitengebruik en 25 jaar voor gebruik in water. Het hout is zelfs duurzamer dan teak en is niet onderhevig aan houtrot. Uitzetting en krimping worden met ten minste 75% verminderd en verf houdt 3 tot 4 keer langer. Insecten, houtwormen en zelfs termieten kunnen het Accoya-hout niet verteren. Alle Accoya-hout is FSC- en PEFC-gecertifieerd en volledig hernieuwbaar. Tot slot combineert Accoya de excellente isolatiecapaciteit van dennenhout met de onwrikbare eigenschappen van tropisch hardhout.
Vanwege deze uitzonderlijke eigenschappen heeft Engels nv besloten om tegen eind 2013 tenminste 20% van zijn ganse productievolume uit te voeren in Accoya. Tegen eind 2014 hoopt het bedrijf niet minder dan de helft van zijn ganse productie in Accoya uit te voeren. Engels nv is daarmee het eerste bedrijf in België dat radicaal overschakelt op deze innovatieve en duurzame houtsoort.
In de prijzen op Batibouw?
Dit innoverende concept van raamprofielen dat Engels nv ontwikkelde is het eerste in zijn soort en combineert de meest geavanceerde en moderne raamtechnologie. Accoya blijkt de meest duurzame en geschikte houtsoort voor raamprofielwerk en garandeert vanwege zijn grote stabiliteit een ongezien niveau van afwerkbaarheid.
Buitenschrijnwerk
Fabrikant van ramen & deuren stapt over op ultra-duurzame houtsoort
- Bron: Weber Shandwick
- 21 februari 2013
Aanbevolen voor jou
Meer over Buitenschrijnwerk
Openslaande garagedeuren blijft een trend
10 januari 2025Schüco lanceert duurzame lage CO2-emissie profielen
6 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam