Energie

Factoren om rekening mee te houden bij het plaatsen van zonnepanelen

Factoren om rekening mee te houden bij het plaatsen van zonnepanelen
Huishoudens kozen de afgelopen jaren massaal voor verduurzamende verbouwingen in huis. Niet voor niets, daar het bijdraagt aan een beter klimaat en milieu. Evenals dat het maandelijks een forse besparing op de energiekosten op kan leveren. Populair waren isolerende maatregelen als het isoleren van de spouwmuur, het aanbrengen van een isolerende laag onder de vloer en het verbeteren van de dakisolatie. Ook het plaatsen van zonnepanelen is nog altijd aantrekkelijk. De huidige stroomprijzen maken dat je een dergelijke investering relatief snel terugverdient. Er zijn bij de investering in zonnepanelen een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. In dit artikel lees je daar meer over.

Heffing betalen bij het terugleveren van groene zonnestroom

Zo zijn er in Nederland verschillende energieleveranciers die hebben aangekondigd dat zij per 1 januari een heffing in rekening brengen bij huishoudens die groene stroom terugleveren aan het stroomnet. Het maakt aanbieders van energie vergelijken in 2024 essentieel voor huishoudens die reeds zonnepanelen hebben laten plaatsen, of voornemens zijn om dit op korte termijn te doen. Niet alleen wordt bij deze huishoudens een heffing in rekening gebracht door sommige leveranciers; ook lopen zij een loyaliteitsbonus mis bij het afsluiten van een nieuw contract. Het kan hierbij al snel om een paar honderd euro gaan.

Salderingsregeling verandert mogelijk in de komende jaren

Niet alleen de heffing voor Nederlandse huishoudens met zonnepanelen en het mislopen van de loyaliteitsbonus zijn aspecten om rekening mee te houden. Ook verwacht men dat de salderingsregeling per 2025 zal veranderen. Dit betekent concreet dat het salderen van groene stroom, om dit vervolgens van het eigen verbruik af te trekken, niet zonder meer mogelijk is. De huidige regeling zal de komende jaren stapsgewijs worden afgebouwd als het aan de Tweede Kamer ligt. Zij stemden eerder al in met een voorstel voor een aanpassing aan de regeling. De verwachting is dat ook de Eerste Kamer hiermee in zal stemmen in de loop van 2024.

Investering in een thuisbatterij wordt interessanter

Een veranderende salderingsregeling en mogelijk steeds meer leveranciers die een heffing in rekening brengen bij huishoudens met zonnepanelen, maken de investering in een thuisbatterij aantrekkelijker. Zo kun je een overschot aan groene stroom in je woning zelf opslaan. De capaciteit die deze batterijen bieden nam de afgelopen jaren steeds verder toe. Naast de investering in een thuisbatterij voor aan de muur, kan ook de aankoop van een elektrische auto met V2H-technologie (Vehicle to Home) een optie zijn.