Nieuwbouw

Faillissement bouwbedrijf La Casa bewijst dat toegang beroep strenger moet

Faillissement bouwbedrijf La Casa bewijst dat toegang beroep strenger moet
“Het is duidelijk, je mag nog zoveel regels en wetten opstellen, wie wil sjoemelen, vindt altijd een manier. We moeten beginnen bij het begin en de toegang tot het beroep opnieuw verstrengen”, reageert Bouwunie op het nieuws over La Casa, een failliet Antwerps bedrijf dat met de voorschotten van de bouwheren aan de haal zou zijn.

De bouworganisatie herhaalt haar pleidooi om de vestigingswet opnieuw in te voeren. Ook al lost die niet alle problemen op, “de drempel om te starten in het beroep is op zijn minst al veel hoger dan nu. Vandaag kan iedereen gelijk welk bordje aan zijn deur hangen”. Bouwunie verwijst daarnaast naar het gemak waarmee je vandaag een vennootschap kan oprichten. Je hebt nauwelijks nog startkapitaal nodig, met veel lege dozen als gevolg. Wat wel kan helpen, is het centraal register voor bestuursverboden tegen 1 augustus. Op voorwaarde dat de rechters dit verbod effectief uitspreken en dat de instanties het ook controleren.

Bouwunie breekt een lans voor alle bouwbedrijven die de spelregels wel netjes volgen. “Bouwbedrijven zoals deze die de voorbije weken in de media waren, zijn de naam ‘aannemer’ niet waardig. Jammer genoeg zorgen zulke verhalen er wel voor dat mensen de bouw in één adem noemen met ‘fraude’. Maar laat ons asjeblieft niet vergeten dat het overgrote merendeel van de bouwbedrijven het wél goed doet”.

Bouwunie benadrukt dat de Wet Breyne, als bouwbedrijven die goed toepassen, de consument net maximaal beschermt. Het heeft dus geen zin om de Wet Breyne strenger te maken of nieuwe wetten bij te maken. Bouwunie zet alle regels nog eens op een rij en herhaalt algemene tips & tricks om een goede aannemer te herkennen.

Sleutel-op-de-deurwoningen vallen onder de zogenaamde Wet Breyne. De Wet Breyne beschermt de koper op verschillende vlakken, zoals de hoogte van het voorschot en de waarborgregeling.

  • Voorschot: Als koper betaal je maximaal 5 procent voorschot op de totaalprijs van de werken. Het resterende bedrag betaal je in schijven, naarmate de werken vorderen. Voorschotten hoger dan 5% zijn dus wettelijk niet toegelaten.
  • Waarborg: Bouwbedrijven zijn verplicht een waarborg te stellen. Voor erkende aannemers is dat 5 procent, voor niet-erkende aannemers gaat dit over 100 procent. Gaat het fout, dan kan je als klant die waarborg opeisen.

Meer info over de Wet Breyne via www.vinduwaannemer.be.