Algemeen

Falende riolen zijn een bedreiging voor milieu en veiligheid

Onveilige situaties als gevolg van gebrekkige rioleringen zijn aanleiding voor de kunststofindustrie om aandacht te vragen voor de voordelen van een tijdige vervanging of renovatie met behulp van hedendaagse materialen die hun deugdelijkheid bewezen hebben.
De voorbije dagen was er in de pers heel wat aandacht voor de onveilige situatie als gevolg van het gebrekkig onderhoud en de slechte staat van de rioleringen in tal van Vlaamse steden en gemeenten. Deze problemen kan men voorkomen door tijdig te investeren in de renovatie van verouderde rioleringsstelsels en door een oordeelkundige materiaalkeuze.

Overal in de wereld is het gebruik van kunststofleidingsystemen in opmars omdat deze producten met hun inherente flexibiliteit minder gevoelig zijn voor breuk. De lichtere kunststofbuizen kunnen in langere lengtes worden gelegd dan de alternatieve zwaardere materialen. Bijgevolg hebben kunststofleidingsystemen minder verbindingen en voegen die aanleiding kunnen geven tot wortelgroei en tot lekkage bij het zetten van de grond. De nauwkeurige afmetingen en kleine maattoleranties bij kunststofleidingsystemen zijn evenzeer belangrijk voor een goede lekdichtheid.

Kunststofmaterialen lenen zich perfect voor de gescheiden rioleringsstelsels die nodig zijn voor een efficiënt integraal waterbeheer en optimaal renderende zuiveringsinstallaties. De zogenaamde DWA- of afvalwaterriool transporteert een meer geconcentreerd effluent dat hogere eisen stelt aan de bestendigheid van de materialen. Kunststoffen zijn hiervoor een voor de hand liggende keuze.

De precaire toestand van het bestaande rioleringsnet vereist verhoogde investeringen waardoor de beschikbare middelen voor onderhoud nog beperkter worden. Bij herstel van beschadigde leidingen wordt doorgaans gebruik gemaakt van renovatietechnieken op basis van kunststof. Waarom wachten tot dat er schade is, waarom niet onmiddellijk de juiste keuze maken? De nutsbedrijven - leveranciers van water, gas en elektriciteit - geven het voorbeeld: zij kiezen veelvuldig voor kunststofmaterialen wanneer strenge kwaliteitseisen naast economische en duurzaamheidsaspecten doorslaggevend zijn.

Ook de particulier kiest massaal voor kunststoffen, binnenhuis voor de sanitaire afvoer en buitenhuis voor de aansluiting op de straatriool. Hoeveel schadegevallen met hoogoplopende kosten zijn er nog nodig alvorens we ook in Vlaanderen kunststofleidingsystemen in de straatriolering op grote schaal gaan inzetten?