Duurzaam Bouwen

Finalisten voor The Blue House/ prijs 2013 bekend

Finalisten voor The Blue House/ prijs 2013 bekend
Gestapelde Stad in Antwerpen
Eind november reikt de Stichting voor Toekomstige Generaties voor het tweede jaar op een rij THE BLUE HOUSE/prijs uit aan de bouw of renovatie van een Belgische woning die zichzelf hét toonbeeld van duurzaamheid mag noemen en tegelijkertijd betaalbaar is. De winnende realisatie moet met name een goede invulling geven aan de zogenaamde 4 P’s ‘People, Planet, Prosperity & Participation’en deze duurzaamheidprincipes combineren tot een constructie die tegemoet komt aan de noden van vandaag én aan de behoeften van morgen. Bovendien moeten zowel bouwheer, architect als aannemer tonen dat ze innoverende oplossingen hebben aangewend om de kosten voor hun duurzame realisatie zo laag mogelijk te houden. Uit de 19 kandidaturen selecteerde de jury zopas 3 finalist-realisaties: Gestapelde Stad, Un Brin de Paille, en Brutopia.

THE BLUE HOUSE/ prijs

Duurzaam bouwen of verbouwen gaat heel wat verder dan goed isoleren of het aanwenden van hernieuwbare energiebronnen. Het hoeft bovendien niet per se duur of ontoegankelijk te zijn, integendeel. Dat wil de Stichting voor Toekomstige Generaties bewijzen met haar jaarlijkse prijs, THE BLUE HOUSE/. De woning (nieuwbouw of renovatie) die op een creatieve manier invulling geeft aan de 4 dimensies van het begrip duurzaamheid – de 4 P’s: ‘People, Planet, Prosperity en Participation’ – en zowel op korte als op lange termijn de kosten voor de gebruikers, de samenleving en de planeet op een laag niveau weet te houden, maakt kans op THE BLUE HOUSE/-prijs.

THE BLUE HOUSE/ is een initiatief van de Stichting voor Toekomstige Generaties en is mogelijk gemaakt door het mecenaat van Derbigum, Saint-Gobain Glass, Velux en Wienerberger en de steun van de federale regering en van het Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het is geen gewone architectuurprijs dus, maar een prijs die rekening houdt met alle aspecten van duurzaamheid en betaalbaarheid en die zowel de architect als de bouwheer en de aannemer betreft. Ook de jury van THE BLUE HOUSE/, voorgezeten door Marie Pok, directrice van Grand-Hornu Images en freelancejournaliste, en door de internationaal vermaarde architect Bob Van Reeth, is precies om die reden samengesteld uit Nederlandstalige en Franstalige mensen uit diverse kringen (sociaal, cultureel, ecologisch, economisch, universitair…).

Vorig jaar ging ‘L’Espoir’ in Molenbeek – een gebouw bestaande uit 14 100% passieve woningen – met de eerste THE BLUE HOUSE/prijs aan de haal. Ook dit jaar bewezen de 19 ingediende dossiers dat Belgische architecten heel veel goede ideeën hebben op het vlak van duurzame en betaalbare woningen. De jury moest zich buigen over zowel renovatie- als nieuwbouwrealisaties, grote en kleinschalige realisaties, realisaties in de stad en op het platteland…

Uit de ingezonden kandidaturen selecteerde de jury zopas 3 finalisten die op verschillende manieren aantonen dat duurzaam en comfortabel bouwen en wonen in de stad tegen een betaalbare prijs mogelijk is. De realisaties die er dit jaar bovenuit steken zijn:

  • het multifunctioneel gebouw ‘Gestapelde Stad’ uit Antwerpen:
    Bouwheer: cuypers & Q architecten - Architect: cuypers & Q architecten - Algemene aannemer: F. Willems
    Een schoolvoorbeeld van hoe je kan spelen met het aspect ruimte en verschillende functies (woonst, kantoorruimte en tuin) opeen kan stapelen om op een beperkte oppervlakte toch heel comfortabel te leven in een uitgesproken aantrekkelijke architectuur, die op alle vlakken duurzaamheid uitademt en die de natuur haar plaats teruggeeft in het centrum van de stad.

  • Het co-housingproject ‘Brutopia’ in Vorst:
    het co-housingproject Brutopia in VorstBouwheer: vzw Brutopia (co-eigenaars) - Architect: Stekke & Fraas Architectes - Algemene aannemer: Louis De Waele
    Een 30-tal families nam het initiatief om zich te verenigen om op een duurzame, betaalbare en solidaire manier in Brussel te kunnen wonen. Ze zochten en vonden grond en bouwden samen een participatieve groepswoning zonder enige inmenging van externe bouwpromotoren. Het werd ook een duurzame groepswoning, want in de 27 passieve en 2 lage-energieappartementen die Brutopia telt, werd water- en verwarmingsbehoefte tot een minimum beperkt. De participatieve duurzaamheidsgedachte werd ook consequent doorgetrokken in de gemeenschappelijke ruimtes, in het beheer van de 2 appartementsgebouwen en in de levensstijl van de bewoners.

  • De eengezinswoning ‘Un Brin de Paille’ in Ukkel:
    Bouwheer: Matthieu Delatte en Charlotte Pauwels - Architect: Karbon’ scrl – Architecture & Urbanisme - Algemene aannemer: Paille-Tech scrl
    Een bescheiden individuele woning in de stad die heel eenvoudig oogt en voor de bewoners toch heel comfortabel is. Bovendien is heel veel aandacht geschonken aan een gezond binnenklimaat en werden uiterst creatieve oplossingen aangewend om de woning bijna-passiefhuiswaarden te laten halen, terwijl het ingeplant is op een perceel bouwgrond dat op het eerste gezicht onbebouwbaar leek. De woning is opgetrokken met materialen die stuk voor stuk op-en-top ecologisch, eenvoudig en uiterst betaalbaar zijn.

Het multifunctioneel gebouw Gestapelde Stad uit Antwerpen
De eengezinswoning ‘Un Brin de Paille’ in Ukkel