De financiële crisis geeft de bouwsector een kans om zich te heroriënteren op de wensen van woonconsumenten. Dat stelt Jan Rotmans, directeur van het Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT). Hij voorspelt dat over 100 jaar geen enkele Vinex-wijk in zijn huidige vorm overeind is gebleven. Dergelijke wijken passen bij het `tijdperk van superinvididualisme`, maar dat loopt ten einde. Mensen zijn op zoek naar verbintenis en willen met buurtbewoners werken aan gezamenlijke energievoorziening, zorgvoorzieningen en mobiliteitsoplossingen.
De bouwsector is volgens Rotmans qua innovatief vermogen achtergebleven. In de sector heerst een gesloten, masculiene cultuur waarin vernieuwende, externe impulsen amper kans krijgen. Alleen de laatste schakel van de keten communiceert met klanten. De andere schakels trachten alleen zoveel mogelijk economische waarde te genereren. Dat leidt tot zo efficiënt mogelijk bouwen, waarbij geen ruimte is voor afwijkingen.
De kunstmatig hooggehouden grondprijs vormt tevens een belemmering voor duurzaam bouwen. De schaarste aan grond wordt kunstmatig gecreëerd. Rotmans meent dat de grondprijzen met de helft kunnen dalen als innovatief en creatief wordt gebouwd, zowel onder als boven de grond.
Gebaseerd op: Real Estate Magazine
Algemeen
Financiële crisis geeft bouwsector kans om te heroriënteren
- Bron: © Profnews 2010
- 18 januari 2010
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam