Nieuwbouw

Fiscale voordelen bij bouw en aankoop woning blijven broodnodig

De Confederatie Bouw vindt het onaanvaardbaar dat de OESO de fiscaliteit op een eigen woning wil terugschroeven en het verlaagde btw-tarief wil afvoeren. “Fiscale impulsen zijn nodig om een eigendom te kunnen verwerven. Men mag immers een bewust en doordacht beleid, dat al jarenlang wordt gevoerd ten gunste van het bouwsparen, niet opofferen voor het economisch herstel», vindt de Confederatie.

In enkele kranten verscheen vorige week de toelichting van de OESO over een alternatief herstelplan voor België. De OESO vindt dat België nood heeft aan structurele hervormingen en bekijkt daarom enkele pistes. Ze richt onder meer haar pijlen op het afschaffen van de verlaagde btw-tarieven, de afbouw van het belastingvoordeel bij leningen, en de verhoging van de kadastrale inkomens en de onroerende voorheffing. Ze wil vooral een daling van de fiscaliteit op arbeid bekomen.

Dat de OESO de fiscaliteit op arbeid wil verlagen, daar gaat de Confederatie Bouw mee akkoord. Maar dat de organisatie dat wil doen door belastingen op onroerend goed te verhogen en door de verlaging van de btw teniet te doen, vindt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw geen goed idee. “Voor vele mensen zijn net de belastingvoordelen bij de bouw of aankoop van een woning en het afsluiten van een lening die fiscaal voordelig is, een vereiste om een eigen woning te kunnen verwerven. En dat de mensen een woning verwerven, heeft een positieve weerslag op de economie. Bovendien zijn alle fiscale maatregelen om eigenaar te worden van een woning een fundamenteel element van het spaarwezen en is het voor de Belgen een spaarvorm voor de oude dag. Het is dan ook onaanvaardbaar het ‘bouwsparen’ in vraag te stellen.” Volgens de Confederatie zal de verhoging van de vastgoedfiscaliteit bovendien niet automatisch betekenen dat de overheid meer belastingen zal innen. “Het is waarschijnlijk dat veel kandidaat-eigenaars zullen afzien van de bouw of aankoop van een gezinswoning als het minder voordelig wordt,” zegt de Mûelenaere. “Omgekeerd is wel al bewezen dat de verlaging van belastingen op vastgoed meer opbrengt voor de overheid. De verlaging van de registratierechten heeft er in Vlaanderen bijvoorbeeld voor gezorgd dat de overheid meer geld binnenkreeg omdat het aantal verkopen van vastgoed steeg!”

Een tweede luik dat in vraag gesteld wordt door de OESO, zijn de verlaagde btw-tarieven. “De Europese Raad heeft net mogelijk gemaakt dat België de tijdelijke verlaagde btw-tarieven op renovatiewerken en woningen ouder dan 5 jaar definitief kan maken”, zegt de Mûelenaere. “Zij zijn dus overtuigd van de impact hiervan op de economie. Verlaagde btw-tarieven in de bouwsector hebben trouwens bewezen een effectief wapen te zijn in de strijd tegen zwartwerk. Ze hebben ook een positieve invloed op de omzet van de sector en op de tewerkstelling.”

De Mûelenaere besluit dat de doelstelling om de fiscaliteit op arbeid te verlagen, mooi is maar dat dit geen afbreuk mag doen aan de bouwfiscaliteit. “Want het bouwsparen maakt het verwerven van een eigen woning mogelijk. En dat is nog altijd de beste manier om te sparen voor de oude dag.”