Algemeen

Flinke daling arbeidsongevallen in de bouwsector

Flinke daling arbeidsongevallen in de bouwsector
In 2023 daalde het aantal arbeidsongevallen in de bouw- en installatiesector met minstens één dag arbeidsongeschiktheid met 3,3%. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het federaal agentschap voor beroepsrisico's FEDRIS. De afname is opvallend, vooral omdat deze twee keer zo groot is als de daling van 1,7% in andere sectoren.

Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild, ziet de cijfers als een stap in de goede richting maar benadrukt dat er nog meer vooruitgang nodig is. "Ook al zetten we qua veiligheid dus goede stappen vooruit, het kan en moet nog beter in onze sector," stelt hij. De verplichte basisopleiding veiligheid, die sinds 2023 voor alle werfmedewerkers geldt, speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast draagt de toenemende digitalisering in de bouw- en installatiesector bij aan het veiliger maken van werkprocessen.

In 2023 nam het aantal arbeidsongevallen in de bouw- en installatiesector verder af, met 3,3% meer bepaald. Er waren in 2023 zelfs iets minder arbeidsongevallen in de sector dan tijdens het coronajaar 2020, toen de werven gedurende een hele tijd stillagen door de lockdowns. Bovendien is de afname van het aantal arbeidsongevallen in de bouw quasi dubbel zo groot als de daling in alle sectoren samen.

Ongevallen met minstens 1 dag ongeschiktheid in de bouwEvolutieOngevallen met minstens 1 dag ongeschiktheid in alle sectorenEvolutie
20198899-3,1%68.231-2,9%
20207678-13,7%55.553-18,6%
20218341+8,6%61.814+11,2%
20227867-5,7%59.813-3,3%
20237613-3,3%58.855-1,7%

Niko Demeester, CEO van Embuild: "We willen dat het aantal ongevallen in onze sector nog drastischer zakt. Daarom is de basisveiligheidsopleiding een zeer goede zaak. Sinds 15 april 2023 moet iedereen actief op een bouwplaats een verplichte basisveiligheidsopleiding van 8 uur volgen. Het gaat om een maatregel die Embuild zelf voorstelde in zijn veiligheidsplan. Wie die opleiding niet geeft, riskeert geverbaliseerd te worden. En dat geldt niet alleen voor de zelfstandige of de onderaannemer, maar ook voor de hoofdaannemer indien blijkt dat hij de keten onvoldoende gecontroleerd heeft. Die maatregel zal het aantal arbeidsongevallen de komende jaren verder indammen."

Daar mag het volgens Embuild op beleidsvlak overigens niet bij blijven. Zo moeten er nog nauwkeurigere statistieken over de arbeidsongevallen in de sector komen. In de huidge cijfers van FEDRIS zijn de ongevallen met zelfstandigen en gedetacheerden jammer genoeg niet opgenomen, maar de bouwfederatie is vragende partij om deze ongevallen ook te registreren, zodat een volledig beeld van de veiligheidssituatie echt mogelijk wordt. Verder wil Embuild bij alle overheidsopdrachten veiligheid als een aparte post laten opnemen en die kostenpost buiten mededinging plaatsen, zodat men niet in de verleiding komt om te braderen op veiligheidsmaatregelen.

De bouwfederatie benadrukt ook dat de sterk toenemende digitalisering in de bouw- en installatiesector een positieve invloed heeft en nog zal hebben op het verhogen van de veiligheid op werven. Zo worden voor risicovolle gebieden in woningen en gebouwen steeds meer drones ingezet, zodat er in dergelijke gevaarlijkere zones niet meteen fysiek gewerkt moet worden en alle mogelijke dreigingen in kaart kunnen worden gebracht. Ook het gebruik van BIM-software, die toelaat om duidelijke gemodelleerde weergaves van woningen en gebouwen te delen tussen alle betrokken bouwpartijen, heeft een positieve impact. Die software zorgt ervoor om risico's en gevaarlijke scenario's op voorhand te detecteren. Verder zullen ook AI-toepassingen helpen om werkomstandigheden veiliger te maken en risico's proactief te beheersen, onder meer via geavanceerde monitoring en real-time aanpassingen aan veiligheidsprotocollen.