Door ruimte te laten tussen de latten, ontstaat er een brandvertragend effect vergelijkbaar met brandwerende stroken in bosgebieden. Deze innovatieve opzet vormt een "revolutie in de wereld van houten gevelbekleding" door zowel ecologische als veiligheidsvoordelen te bieden, aldus Paulussen.
Aluminium als cruciale warmtegeleider
Het gebruik van aluminium speelt een belangrijke rol in de brandveiligheid van Forestlines. "Aluminium is een van de beste warmtegeleiders ter wereld," legt Paulussen uit. De hitte verspreidt zich over het oppervlak, wat voorkomt dat het hout snel ontbrandt. Hierdoor krijgen brandweerlieden meer tijd om te blussen, en bewoners hebben extra tijd om veilig te evacueren. Uit uitgebreide brandtesten blijkt dat Forestlines brandklasse B behaalt dankzij de efficiënte warmteafvoer en beperkte branduitbreiding, wat uitzonderlijk is voor onbehandeld hout.Minder bekende houtsoorten voor een duurzamere toekomst
Forestlines biedt een breed scala aan houtsoorten, waarbij minder bekende soorten met een FSC-keurmerk de voorkeur krijgen. "Onze voorkeur gaat daarbij uit naar zogenaamde Lesser-Known Timber Species uit FSC-gecertificeerde bossen, minder bekende houtsoorten," vertelt Paulussen. Dankzij de aluminium profielen die als stabilisator fungeren, kan het systeem ook houtsoorten verwerken die gevoelig zijn voor uitzetting en krimp. Het zwarte aluminium tussen de planken draagt bij aan de esthetiek en geeft Forestlines een modern, strak uiterlijk.Efficiënt materiaalgebruik en duurzaamheid voorop
Hoewel aluminium bekend staat als een minder duurzaam materiaal, scoort Forestlines verrassend goed op duurzaamheid. "Er zit ten eerste verrassend weinig gewicht aan aluminium in Forestlines," zegt Paulussen. Het aluminium in het systeem is voor minstens 70% gerecycled en heeft een levensduur van ongeveer 70 jaar, vergelijkbaar met die van een gebouw. Forestlines is bovendien eenvoudig demontabel, waardoor het systeem hergebruikt kan worden als het gebouw eerder wordt gesloopt.Daarnaast wordt het hout zo efficiënt mogelijk verwerkt om zaagverlies te beperken. "Wij verzagen de boomstam ook op zo'n manier dat we er echt het maximale aan planken uithalen," verklaart Paulussen. Het systeem zorgt ervoor dat planken niet precies op lengte hoeven te zijn, wat op de bouwplaats tot 50% minder zaagverlies oplevert. Bovendien blijft hout CO2 opslaan, vooral als het onbehandeld blijft, wat een extra duurzaamheidsvoordeel biedt. Het ontbreken van chemische brandvertragers, die vaak schadelijk zijn voor het milieu, draagt hier ook aan bij.
Nieuw leven voor gerecycled hout en productinnovaties
Houthandel Paulussen heeft inmiddels een aantal referentieprojecten gerealiseerd met Forestlines, waaronder het prestigieuze Wonderwoods-project in Utrecht. Deze houten woontorens bieden ruimte aan wonen, werken en ontspanning en brengen 360 bomen, 9.640 struiken en 10.000 planten naar het hart van de stad. Door de keuze voor Forestlines heeft Wonderwoods 500.000 m² bos beschermd gedurende dertig jaar.In Nederland werkt Houthandel Paulussen samen met drie erkende dealers voor de distributie van Forestlines, terwijl in België de verkoop in eigen beheer wordt uitgevoerd. Momenteel onderzoekt het bedrijf de mogelijkheid om Forestlines nog verder te verduurzamen door gerecycled basralocus, een houtsoort uit Suriname en Frans-Guyana, te hergebruiken. "Onze drie Nederlandse partners kwamen met het idee om ook de gerecycleerde versie van de houtsoort basralocus – nu heb ik al een houtsoort verklapt (lacht) – te gaan hergebruiken," zegt Paulussen. Dit hout, dat vaak wordt afgedankt als het uit het water wordt gehaald, kan een nieuw leven krijgen als gevelbekleding.
Forestlines blijft hiermee niet alleen brandveiligheid herdefiniëren, maar levert ook een ecologische bijdrage. De afgelopen jaren heeft het systeem diverse internationale prijzen gewonnen, met name op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Zoals Paulussen besluit: "We willen niet alleen een revolutie veroorzaken op het gebied van brandveiligheid, maar ook een duurzame bijdrage leveren."
Lees meer interessante artikelen over houtbouw in ons Dossier Houtbouw of kijk op het platform Houtconnect.