Duurzaam Bouwen

Formule maakt inspecteur Energielabel woning overbodig

Bij verkoop van een woonhuis vraagt de makelaar om het verplichte keurmerk energielabel. Inclusief voorrijkosten belopen de kosten voor een deskundige vaak 300-400 euro. Dat kan veel goedkoper. Professoren Anton en Maurice van Putten uit Eindhoven hebben een wiskundeformule ontwikkeld voor bewoners om het energielabel exact te bepalen. In december 2009 werd op deze wiskundige formule het wereldwijd octrooi verleend.

Anton en Maurice van Putten ontwikkelden een wiskundige formule waarbij de gasmeterstanden van 12 momenten in een flits van een seconde via de computer worden vergeleken met de KNMI-buitentemperatuur. De formule berekent het getal en geeft daarmee de waarde weer van het energielabel.

'Je hoeft alleen maar minimaal 12 keer de gasmeterstand te noteren in een stookperiode, met een minimale interval van een week, deze door te mailen en de computer vergelijkt deze meetwaarden met de lokale buitentemperatuur, gemeten door het KNMI' aldus Anton van Putten. 'Zo wordt exact berekend wat de energie efficiëntie is van je huis. De energie efficiëntie wordt uitgedrukt in het gasenergieverbruik per dag en per graad Celsius. Vervolgens krijg je een certificaat toegestuurd'.

'Ligt dat boven een 0,5 - het gemiddelde van alle huizen in ons land - dan woon je in een relatief slecht geïsoleerd huis met navenant hoge stookkosten en wordt een gedetailleerde inspectie aanbevolen. Ligt dat getal eronder, dan heb je te maken met een goed geïsoleerde woning en is nadere inspectie niet nodig'.

Deskundigen in Amerika hadden drie jaar nodig om hiervoor een procedure af te ronden, maar uiteindelijk werd aan de Delftse ingenieurs op 22 december 2009 het octrooi verleend. De wiskundeformule mag een doorbraak worden genoemd, want tot nu toe is de bewoner aangewezen op een deskundige, die met een duimstok je woning komt opmeten op dubbelglas en isolatie, maar juist dat maakt een energielabel duur want men betaalt daarvoor doorgaans 300-400 euro inclusief voorrijkosten. Het energielabel van Van Putten kost slechts 59,50 euro.

Volgens de Van Puttens is belangrijk dat er nu een objectieve methode bestaat om erachter te komen welk type woningbouw het meest efficiënt is op basis van één getal. Meerdere energiebedrijven hebben al interesse getoond in dit energielabel, met name die welke een impulsmeter leveren die op afstand kan worden afgelezen.