Second Home

Frans kustdorp wordt omgebouwd tot nieuwe trekpleister à la Cadzand

Frans kustdorp wordt omgebouwd tot nieuwe trekpleister à la Cadzand
Cadzand is zo’n succes bij de Belgen, dat er nu al een nieuw Cadzand wordt gebouwd. Zeg maar een Cadzand 2.0. Dit keer niet in Zeeland, maar in het voorlopig nog niet zo heel bekende en vrijwel onontgonnen Noord-Franse Hardelot aan de Opaalkust. En één ding is zeker, het moet helemaal worden zoals de Belg het wil: met luxueuze woningen en appartementen, leuke winkels, veel recreatie, enz. De Knokse vastgoedontwikkelaar Compagnie Het Zoute is de plannen volop in uitvoering aan het brengen. Vandaag hebben enkele tientallen Belgen een tweede verblijf in Hardelot, maar binnen dit en vijf jaar zullen dat er een 200-tal worden. Op korte termijn worden er al enkele tientallen appartementen gebouwd en daar zouden er op middellange termijn nog een honderdtal bijkomen.

Het is al langer geweten dat onze kuststrook van 67 kilometer niet langer volstaat voor de Belgen. Duizenden Belgen die de voorbije jaren plannen hadden voor een tweede verblijf in de kustregio keken daarom massaal naar Zeeuws-Vlaanderen, en dan vooral naar het idyllische Cadzand vlakbij Knokke. Intussen groeide Cadzand - met Sergio Herman als populaire uithangbord - uit tot een ware hype en wordt er nog altijd koortsachtig gebouwd. Maar intussen wordt er wel al gewerkt aan een gelijkaardige trekpleister voor de Belgen: Hardelot. Een dorp op nauwelijks twee en een half uur rijden van Brussel en vlakbij Le Touquet, het Knokke van de opaalkust.

Opzet is om het dorp op korte termijn om te bouwen tot een luxebadplaats, zeg maar een Cadzand 2.0. De gelijkenissen zijn treffend: Hardelot is omsloten door natuurreservaten, weidse stranden, rust en een overaanbod aan recreatieve ontspanning. Het dorp beschikt namelijk over 2 golfterreinen, het is een waar fiets- en wandelparadijs, en er komt zeer binnenkort ook een gloednieuwe zeilclub. Het gemeentebestuur van het Franse dorpje is alvast mee, de plannen liggen klaar, en de eerste werken zijn al in uitvoering. De eerste lading Belgen heeft er enkele jaren geleden al zijn weg naartoe gevonden. Zo hebben er vandaag al enkele tientallen Belgen een tweede verblijf in Hardelot. Binnen dit en vijf jaar moeten dat er echter een 200-tal worden.

“We zijn al een tijd actief in Hardelot, maar het is duidelijk dat hier nog veel potentieel ligt. Zeker als je weet dat er nood is aan een nieuwe rustige trekpleister à la Cadzand. De keuze voor Frankrijk is op dat vlak ook niet toevallig. Volgens de laatste cijfers kochten het voorbije jaar 20 procent méér Belgen er een tweede verblijf.” Joris Vrielynck, directeur projectontwikkeling Compagnie Het Zoute

Prijsevolutie vergelijkbaar met Cadzand

Momenteel biedt de Compagnie 23 appartementen, op 400 meter van het strand, te koop aan in Hardelot. Maar de komende jaren zullen dat er een veelvoud worden: zo zijn er op korte termijn vergunningen op komst voor een tiental vakantiewoningen en ligt er een project ter studie voor nog eens 120 extra appartementen met zee-en duinzicht. Daarnaast wordt ook het winkelvastgoed uitgebreid, zodat er straks ook op dat vlak een pak meer te beleven valt.

Door de vele raakvlakken met Cadzand, wordt ook op vlak van de vastgoedprijzen een gelijkaardige evolutie verwacht in Hardelot. En die evolutie is niet mis: de gemiddelde prijs van een appartement in Cadzand is in 8 jaar tijd met 32 procent gestegen.

“Bovendien zal die stijging zich allicht nog verderzetten. En we zijn ervan overtuigd dat de prijzen in Hardelot op dezelfde manier zullen evolueren. Hardelot heeft zonder enige twijfel hetzelfde potentieel.” Joris Vrielynck, directeur projectontwikkeling Compagnie Het Zoute


Frans kustdorp wordt omgebouwd tot nieuwe trekpleister à la Cadzand voor Belgen

Gemeente is klaar

Compagnie Het Zoute zette in 2000 al voet aan wal in Hardelot en heeft er al een aantal verkavelingen en appartementsgebouwen ontwikkeld. Met de komst van zoveel nieuwe tweede verblijvers vreesden verschillende bewoners van het Noord-Franse dorp dat het groen er in sneltempo zou verdwijnen. Maar intussen is die angst voor het grootste deel verdwenen. Sinds deze zomer is er namelijk een nieuw intergemeentelijk bestemmingsplan goedgekeurd, waarbij een deel van de bebouwbare zone definitief wordt omgevormd naar natuurgebied. Dat maakt ook meteen de weg vrij voor nieuwe vergunningen voor de resterende bouwgronden, goed voor een 10-tal hectare.

Intussen wordt alles in het werk gesteld om er enkele honderden nieuwe tweede verblijvers te ontvangen. Minstens de helft zullen naar alle verwachting Belgen zijn. De burgemeester van Hardelot, is formeel: de gemeente staat volledig achter de plannen en zal de Belgen met open armen verwelkomen.

“Wij zijn verheugd dat de motor opnieuw wordt opgestart om Hardelot verder te ontwikkelen tot een volwaardige toeristische trekpleister. Het toerisme is heel belangrijk voor onze gemeente en we gaan er dan ook alles aan doen om het de tweede verblijvers hier naar hun zin te maken en ten volle te laten genieten van onze prachtige kust.” Paulette Juilien-Peuvion, burgemeester van Neufchâtel-Hardelot