12 FRONTrunners op het gebied van biobased bouwen hebben hun kennis en ervaring bij elkaar gebracht en 15 prefab biobased bouwproducten ontwikkeld die in verschillende combinaties een volledige, prefab biobased gebouwschil vormen. Vanaf vandaag zijn de producten afzonderlijk, maar ook in combinatie te zien in het ICDuBo Rotterdam. De officiële inwijding vindt plaats tijdens de heropening van het vernieuwde ICDuBo op 11 meias. met oa Maxime Verhagen.
De Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) ) heeft als penvoerder met 12 MKB-bedrijven het Innovatieve Prestatie Contract (IPC) getekend met De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met dit contract kreeg de groep een subsidie om in 2 jaar tijd gezamenlijk tot innovaties te komen voor de bouwwereld. En dat is ze gelukt. Maar liefst 15 prefab biobased producten voor de gebouwschil zijn vanaf nu direct te verkrijgen en in een creatieve demo-opstelling te zien in het ICDuBo in Rotterdam.
“15 Innovatieve biobased bouwproducten is een fantastisch resultaat van deze groep”, vertelt Monique Fledderman die als penvoerder vanuit het NBvT het IPC project Biobased Gebouwschil 2 jaar lang begeleidde. “In de bouw is er nog steeds grote angst om met je concurrenten samen te werken. Samenwerking is echter een voorwaarde om als MKB bedrijf en als branche tot innovatie te komen. Deze groep is dit zeer goed gelukt. De ketensamenwerking die ontstaan is geeft deze groep een groot concurrentievoordeel. En dat is een zeer positieve ontwikkeling voor de Timmerindustrie. De naam van deze frontiers is dan ook toepasselijk:
FRONT.” (www.biobasedfront.nl)
De ontwikkelde producten van FRONT bestaan uit Gevels, Kozijnen en deuren, Hang- en sluitwerk, Coating en Hout. Een van de grote innovaties is de ontwikkeling van biobased verduurzaamd hout uit de Afrikaanse bossen. In samenwerking met FSC is er gekeken naar een manier om de diversiteit van het bos te waarborgen. FSC merkte op dat er veel dezelfde houtsoorten worden gekapt, waardoor deze soort overbelast wordt en de prijs wordt opgedreven. Andere mooie soorten kunnen echter ook goed gebruikt worden, mits ze verduurzaamd worden.
Uiteraard is tevens gekeken naar het creëren van locale werkgelegenheid. Het Smartheat- proces zorgt nu dat deze soorten door middel van verhitting onder vacuüm vormvast worden en de hardheid krijgen van tropisch hardhout. Dit hout is tijdens een Design Pressure Coocker van GoBio! geïnitieerd door de Kamer van Koophandel onder leiding van ORGA branding tot Savrame gedoopt: de Afrikaanse savanne in een frame. De FSC houtsoorten uit Europa heten Euvrame. Om aan te geven dat het hout het kwalitatief hoogwaardige Smartheat-proces heeft ondergaan, hebben de logo’s Smartheat inside als ondertitel. De logo’s zijn ontworpen door Jasper Wolters Grafisch Ontwerpbureau.
Met door Lignius ontwikkelde Savrame en Euvrame zijn door de timmerbedrijven Doornenbal, Hebo, Helwig, Mevo, Jongbloed en Veerman De Rijp vervolgens heel bijzondere kozijnen gemaakt: Het Savrame Kozijn; het slanke H’Outside Raamkozijn waarin het glas constructief verlijmd is voor meer daglicht; het Eco Plus Kozijn dat een scherpe prijs heeft door de combinatie met vurenhout; en het mooie Blankhout Kozijn dat met een mooie natuurlijk vergrijzing onbehandeld kan blijven en daardoor schildervrij.
Met Savrame en Euvrame is tevens een Stapeldorpeldeur gemaakt met optimale isolatie; een Onderdorpel dat sterk en slijtvrij is; de biobased all-in-one deur dat onderhoudsvrij en vormvast is met een hoge isolatiewaarde; de Savrame Gevelbekleding voor optimale bescherming met een natuurlijke uitstraling.
Drywood is erin geslaagd een coating te maken voor geveltimmerwerk dat bezuinigt op onderhoudsbeurten: Concept X10 (extending maintanance). Tevens heeft Drywood een buitenbeits ontwikkeld dat voor ca 75% biobased is. Kreunen heeft met Drywood een revolutionaire mechanische kozijnverbinding ontwikkeld voor onbehandeld geveltimmerwerk. Hiermee is een grote stap gezet in concurrerend onderhoudsarm en houtrotvrij geveltimmerwerk.
Themans heeft hard gewerkt aan zo duurzaam mogelijk hang- en sluitwerk. Geheel biobased is het niet geworden omdat de performance uiteraard optimaal moet blijven. Wel is het Themans gelukt door biologisch afbreekbaar kunststof afdekplaatjes de optimale combinatie tussen prijskwaliteit- duurzaamheid te vinden.
Alle producten kunnen met elkaar gecombineerd worden en een volledige biobased Dampopen Houtskeletbouw (HSB) Gevel vormen. Deze biobased gevel die ‘ademt’ voor een prettiger leefklimaat en optimaal comfort is ontwikkeld door Wamteplan en Jongbloed.
“Ik had het niet verwacht, maar een van de grootste voordelen van werken binnen dit IPC project, naast de ontwikkeling van de producten is toch echt de samenwerking. Je kunt zo veel van elkaar leren en bedrijfsmatig lig je toch geografisch zo uit elkaar, dat je elkaar niet in de weg zit”, aldus Bob van Swaaij van Lignius en Smartheat.
De demo die in het ICDuBo te bewonderen is, bestaat uit 12 sokkels die de producten als in een juwelierszaak op een presentatieplaatje belicht. “Iedereen begrijpt meteen dat deze producten de spotlights verdienen”, zegt ontwerper ir. Daan Bruggink eigenaar/oprichter van ORGA architect. De demo heeft een heel toepasselijke plek gekregen naast het Paviljoen Biobased Materials dat overigens ook ontworpen is door ORGA architect.
De inwijding van de demo in het ICDuBo in Rotterdam vindt plaats op 11 mei as. ondermeer door Maxime Verhagen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom dit succes te bewonderen en te delen. Alle deelnemende partijen van het IPC project:
Aanbevolen voor jou
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam