Duurzaam Bouwen

GEOTABS voor kantoorgebouwen naar topniveau gebracht

Op 22 januari sloot GEOTABS, een Europees onderzoeksproject geïnitieerd door het team van prof. Lieve Helsen van de KU Leuven, af met een internationaal congres in Hannover. Het GEOTABS concept - de combinatie van geothermische warmtepompen (GEO) met betonkernactivering (Thermally Activated Building Systems of TABS) – kan de energievraag voor verwarming en koeling van een gebouw sterk drukken en krijgt dan ook een niet onbelangrijke plaats toebedeeld in het Europese beleid inzake hernieuwbare energie en energieprestatie van gebouwen. Uit de praktijk bleek echter dat het grote potentieel aan energiebesparing, die het concept biedt, door de meeste gerealiseerde GEOTABS gebouwen nog niet volledig benut wordt. Daarom werd het GEOTABS onderzoeksproject opgestart, met de bedoeling de prestaties van GEOTABS kantoorgebouwen naar hun optimale niveau te tillen door een verbetering en integratie van ontwerp en regeling.


Lieve Helsen en Wim Boydens

Het Europese ERA-SME programma, dat de nauwe samenwerking tussen onderzoeksinstellingen en bedrijven aanmoedigt, verleende zijn steun aan het GEOTABS project. Hiervoor bracht prof. Helsen van de KU Leuven, die het project ook coördineerde, acht onderzoeksinstellingen en zeventien partnerbedrijven uit vijf landen samen. Voor Vlaanderen waren hierin de bedrijven Airdeck, Studiebureau Boydens en Rehau actief. De internationale en interdisciplinaire uitwisseling tussen al deze verschillende partners vormde een grote verrijking voor het project.

Uit het zeer brede en diepgaande onderzoek treden twee belangrijke conclusies op de voorgrond. Ten eerste blijkt alleen een holistische en multidisciplinaire benadering zinvol: elk onderdeel van het systeem apart optimaliseren leidt niet per definitie tot een verbeterde prestatie van het concept als geheel. De tweede conclusie onderlijnt het belang van dynamische simulaties bij het ontwerp van GEOTABS gebouwen. De grootste uitdaging voor het behalen van de optimale performantie ligt dus in de weloverwogen integratie van ontwerp en regeling.

Op het afsluitende symposium in Hannover werden de onderzoeksresultaten uitgebreid toegelicht voor een honderdtal aanwezigen uit diverse takken van de bouwbranche. Na afloop was de tevredenheid groot: het onderzoek heeft de grote noodzakelijke stappen gezet naar een optimalisatie van GEOTABS systemen en de weg geopend voor verder onderzoek. In navolging van het Hannoverse symposium wordt in het najaar van 2013 ook in België een congres georganiseerd. Zo kan de Belgische markt direct mee profiteren van de gedreven inbreng van onze Vlaamse en Waalse GEOTABS onderzoekspartners.