Energie

Gasloos wonen: dit kun je zelf veranderen

Gasloos wonen: dit kun je zelf veranderen
Nederland moet in 2050 van het aardgas af zijn. Het energieverbruik van alle huishoudens in ons land bedraagt ruim 30% van het totale energieverbruik in Nederland. De uitstoot van CO2 zorgt voor klimaatverandering en dat willen we landelijk, en wereldwijd, juist tegengaan. Daarom wordt er steeds meer gehamerd op gasloze woningen. Wat zijn de mogelijkheden om een woning (meer) gasloos te maken?

Cv-ketel vervangen door warmtepomp

De warmtepomp is een duurzame en schonere versie van de cv-ketel. Een warmtepomp haalt warmte uit een natuurlijke bron, zoals de buitenlucht of de grond. Deze energie wordt vervolgens omgezet in warm water uit kranen in huis en verwarmingswater. Het grote voordeel van een warmtepomp, is dat deze op stroom werkt in plaats van op gas. In een gemiddelde eengezinswoning wordt door over te gaan op een warmtepomp zo’n 450 m3 per jaar aan gas bespaard. Hierdoor wordt de uitstoot van CO2 flink teruggedrongen. Zo’n warmtepomp kost veel geld, maar er bestaat een optie om deze te subsidiëren met een subsidie vanuit de overheid.

Gasfornuis vervangen door inductie

De meeste mensen maken gebruik van een gasfornuis om te koken. In de toekomst gebruiken we bij voorkeur elektrische alternatieven om ons eten te bereiden. Koken op inductie is het milieuvriendelijkst. De pannen worden op een speciale kookplaat verwarmd met behulp van magnetisme. Soms moet hiervoor iets worden veranderd in de meterkast. Met inductie gaat koken twee keer zo snel. Koken op inductie is ook nog eens veel veiliger dan koken op gas. Ook door voor inductie te kiezen, stap je over van gas op stroom.

Goede isolatie

Drie van de vier woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Dat is natuurlijk zonde, want een goed geïsoleerde woning zorgt voor een lagere energierekening. Dat is goed voor de portemonnee, maar ook voor het klimaat. Als een woning niet goed geïsoleerd is, dan gaat er veel warmte verloren. Daardoor wordt automatisch meer gestookt. Het verwarmen van een huis gebeurt meestal met aardgas. Voor elke verstookte kubieke meter aardgas wordt ongeveer 1,7 kg CO2 uitgestoten. Goede isolatie speelt dus een hele belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering.

Elektriciteitsverbruik verduurzamen

Gasloos wonen leidt meestal tot een toename van het elektriciteitsverbruik in de woning. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om het stroomverbruik te verlagen of te verduurzamen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je eigen stroom op te wekken met zonnepanelen. Het kan zo zijn dat het dak van jouw woning niet geschikt is voor zonnepanelen. Je kunt dan eventueel een beroep doen op een duurzaam project met postcoderegeling in jouw omgeving. Ook de keuze voor een energieleverancier kun je duurzaam maken. Kies bij voorkeur voor één van de beschikbare, groene energieleveranciers. Zo maak je de stroommix van Nederland wat groener.

Totale CO2-uitstoot

Wil jij weten hoeveel aan hoeveel uitstoot jij je in totaal schuldig maakt? Dat kun je berekenen op verschillende websites. Een daarvan is CO2logic. Hier heb je de CO2-calculator. Daar kun je berekenen hoeveel CO2 jij jaarlijks veroorzaakt door gas- en stroomverbruik. Daarbij kun je de auto en reisjes met het vliegtuig ook meenemen in de berekening.