Tuinaanleg en onderhoud

Gazononderhoud: zo houd je het gras in topconditie dit najaar

Gazononderhoud: zo houd je het gras in topconditie dit najaar
De dagen worden langzaam korter, de temperaturen koeler - de herfst staat voor de deur. Wie een tuin heeft, krijgt het er druk mee: bomen, struiken en heggen snoeien, de tuinvijver vrijmaken van organisch materiaal en wintervast maken. Net als in het voorjaar en de zomer houden maaien, bemesten en verticuteren het gazon in goede conditie. Maar in de herfst zijn er enkele speciale dingen om in gedachten te houden bij het verzorgen van het gazon.

Deze vijf tips van de tuinmerken Cub Cadet en WOLF-Garten, dat dit jaar haar 100 jarige-bestaan viert, helpen het gazon sterk en gezond de winter door te komen:

Gazononderhoud: zo houd je het gras in topconditie dit najaar

1. Gras maaien in de herfst

Zelfs als het gras minder hard groeit en de temperatuur daalt, geldt het volgende: Zolang het gazon groeit, blijf je in de herfst maaien met een maaihoogte van ongeveer vier centimeter. Maai het gazon niet te kort - dit beschermt de bodem en gazonplanten tegen temperaturen onder het vriespunt. Als het gras te lang is, bestaat echter het risico dat de grashalmen afbreken als je over het gazon gaat lopen en gaan rotten op het gazon.

Tip van de expert: Omdat maaisel bij lagere temperaturen niet zo goed vergaat, moet het in de herfst zo veel mogelijk van het gazon worden verwijderd. Gebruik hiervoor een grasmaaier die het maaisel direct opvangt. Grasmaaiers met 3-in-1-functie zoals de modellen van de WOLF-Garten Lycos-serie / Cub Cadet LM5 E 51 R combineren alle opties in één machine: maaien, opvangen en mulchen.

2. Maak het gazon vrij van bladeren

Terwijl gebladerte andere delen van de tuin in de winter tegen de kou beschermt, lopen gazons het risico op schimmels. Afgevallen bladeren belemmeren de lichtopname van de grassen, bevorderen mosgroei en door het ontbreken van beluchting van de grond begint het gazon onder het gebladerte te rotten. Daarom moet het gazon in de herfst regelmatig worden ontdaan van bladeren om rotting en gazonziektes te voorkomen. Ook gevallen fruit kan beter verwijderd worden.

Tip van de expert: Verwijder één of twee keer per week bladeren van het gazon - ofwel met de hand met een bladhark, bijvoorbeeld uit de WOLF-Garten multi-star®-serie, of eenvoudig en comfortabel met een grasmaaier met opvangzak, zoals de Cub Cadet XT2. Het gazon wordt zoals gebruikelijk gemaaid met de bladeren erop, samen met het grasmaaisel versnipperd, verzameld in de opvangzak en vervolgens afgevoerd op de composthoop, in de gft-vuilnisbak of, idealiter, als mulch elders in de tuin - bijvoorbeeld op het bed of onder struiken.

3. Onkruid verwijderen en verticuteren

Diepgeworteld groen zoals paardenbloemen moeten in de herfst samen met de lange penwortel worden weggehaald. Dit moeizame werk kan gemakkelijk worden gedaan met een speciale onkruidsteker, bijvoorbeeld de IW-A Onkruidsteker van WOLF-Garten.

Tip van de expert: Tot eind oktober kan het gazon worden verticuteerd en ontdaan van mos, onkruid en gazonvilt. Dit bevordert de beluchting van de planten, maar wees voorzichtig: Grijp niet te laat naar de verticuteermachine, zodat het gazon nog de kans krijgt om krachtig te groeien en te herstellen voor de winter.

Gazononderhoud: zo houd je het gras in topconditie dit najaar

4. Gazon reparatie

De herfst is een goed moment om kale plekken in het gazon te herstellen. De grond is nog warm genoeg om voor een goede kiemomgeving te zorgen, tegelijkertijd droogt de grond niet zo snel uit als in de zomer.

Tip van de expert: Om te voorkomen dat onkruid zich verspreidt, moeten kale plekken in het gazon met een diameter van meer dan tien centimeter in het najaar opnieuw worden ingezaaid.

5. Duurzaam het gazon bemesten

Of het nu gaat om temperatuurschommelingen, droge vorstperiodes, gesloten sneeuwbedekking of langdurige wateroverlast - het gazon wordt in de winter blootgesteld aan aanzienlijke stress. In het koudere seizoen is het belangrijk om de weerstand van de gazonplanten te versterken door extra voedingsstoffen. Hier wordt een speciaal op het seizoen afgestemde meststof met een hoog kaliumgehalte aanbevolen, zoals de puur plantaardige WOLF-Garten Natura Bio Gazonmest Herfst (NR-H), die het gazon optimaal voorbereidt op het najaar. Kalium helpt de celstructuur te versterken en daarmee de gezondheid van de grassen. Dit helpt op zijn beurt de weerstand van gazonplanten tegen schimmelziekten en vorst te vergroten. Naast het onmiddellijke effect, zorgt het natuurlijke langetermijneffect voor een voldoende aanvoer van voedingsstoffen tot het volgende voorjaar.

Tip van de expert: Gazonmest voor de herfst kan uiterlijk van augustus tot begin november worden toegepast; op gebieden die in de zomer worden belast, wordt de vroegst mogelijke toepassing aanbevolen. Een regenachtige dag is hiervoor het beste, zodat de meststof zich goed kan verspreiden en snel door de wortels wordt opgenomen.