Architectuur

Gebouw D'Ieteren in Elsene binnenkort beschermd

Gebouw D'Ieteren in Elsene binnenkort beschermd
© urban.brussels
Nu er tijdens projectvergaderingen over de herbestemming en renovatie van het gebouw van D’Ieteren wordt nagedacht, vond staatssecretaris bevoegd voor Erfgoed Pascal Smet het ook belangrijk om eerste richtsnoer vast te leggen. Zo keurde de regering zijn voorstel goed om de procedure tot inschrijving op de bewaarlijst van delen van dit emblematische gebouw op te starten.

"We hebben de ULB gevraagd om een inventaris op te stellen van modernistische gebouwen die bescherming nodig hebben. Maar de tijd staat niet stil en er blijven projecten komen. Dankzij projectvergaderingen, waar projectleiders en de overheid met elkaar in gesprek kunnen gaan, weten we dat de locatie zeer binnenkort zal worden omgevormd. Om tijd te winnen en een duidelijke lijn uit te tekenen, heb ik verzocht om de inschrijving op de bewaarlijst voor te bereiden. Door de lancering van deze procedure worden het gebouw en zijn meubilair al beschermd en kunnen we vooruitgang boeken. Want zo’n inschrijving beschermt wel, maar blokkeert niet. In mijn ogen moet dit gebouw ambitieus en creatief worden benaderd, zonder zijn geschiedenis uit het oog te verliezen." verklaart Pascal Smet.


Gebouw D'Ieteren in Elsene binnenkort beschermd

Geschiedenis van het gebouw

Het complex waar het bedrijf D’Ieteren gevestigd is, neemt een groot gedeelte van het huizenblok in beslag dat gevormd wordt door de Malie-, Provoost- , Tenbos- , en Amerikaansestraat in Elsene. Het bestaat uit verschillende gebouwen uit verschillende periodes. Het meest opmerkelijke gedeelte bevindt zich aan de Maliestraat nr. 50 en werd tussen 1962 en 1967 opgetrokken naar een ontwerp van René Stapels, bijgestaan door de architecten Robert Badinet, B. Lefèvre-Feragen, Jean-Louis Lemaître en Jamar.

Gebouw D'Ieteren in Elsene binnenkort beschermd
Na dit keerpunt in zijn carrière zet René Stapels onder meer nog de Royal Belge op zijn palmares. Behalve de invloed van de Amerikaanse architectuur kwam in dit functionele gebouw duidelijk de combinatie van autovoorzieningen en administratieve functies terug. Een grote sokkel waarboven de bovenste structuur lijkt te zweven beklemtoont de bijzondere esthetiek. Voorts kreeg het interieur een verfijnde afwerking. Die is gedeeltelijk bewaard gebleven. Stapels kon rekenen op de inbreng van de ingenieurs van het studiebureau Verdeyen en Moenaert en La Construction Soudée, waardoor de constructiemethode bijkomende technische waarde had.

Met zijn combinatie van moderniteit en functionaliteit is het gebouw kenmerkend voor de architectuur voor bedrijven na de Tweede Wereldoorlog. Zijn eerder zeldzame typologie en opmerkelijke architectuur maken het vrij uniek. Bovendien bleven zowel de architectuur (gevel en structuur) en de oorspronkelijke materialen grotendeels behouden.

Gebouw D'Ieteren in Elsene binnenkort beschermd

De beslissing van de Regering

De regering heeft beslist om de procedure tot inschrijving op de bewaarlijst te openen voor de totaliteit van het gebouw, met inbegrip van het meubilair dat er integrerend deel van uit maakt, opgetrokken naar de plannen uit 1962-1967 van architect René Stapels gelegen Maliestraat 50 in Elsene wegens hun historische, artistieke, esthetische en technische waarde.