Nieuwbouw

Gebouwkwaliteit door performantie

Gebouwkwaliteit door performantie
Ter gelegenheid van de professionele dagen van Batibouw organiseerde de Active House Alliance in samenwerking met Velux een seminarie rond het thema “Gebouwkwaliteit door performantie”. Elk gebouw heeft een waarde, maar welke tools bestaan er om deze waarde uit te drukken, te documenteren…? Verschillende sprekers gingen dieper in op dit onderwerp en stelden de nieuwste oplossingen en benaderingen op de markt voor.

Al jaren staat energie-efficiëntie centraal in de debatten en in het beleid van de overheden. In de praktijk is de impact die vastgesteld wordt op de gebouwen nog niet echt opvallend. Aantrekkelijke gebouwen zijn diegene waarin mensen zich goed voelen. Wie zich goed voelt werkt en leert beter, slaapt vaster en geniet bijgevolg ook van een hogere levenskwaliteit. De toename van de leercapaciteiten of van de productiviteit op het werk werd al gekwantificeerd in verschillende studies.

Op welke manier kan men het best een gebouw ontwerpen dat de gezondheid en het welzijn van de gebruikers bevordert? Dat is de vraag waarover de Alliantie Active House – een groepering van architecten, promotoren, wetenschappers en producenten van materialen – zich al sinds haar oprichting buigt. Zo ontwikkelde de Alliantie een lastenboek dat zowel de comfortparameters als de parameters met betrekking tot energie en impact op het milieu definieert. Dit lastenboek is hier gratis toegankelijk.

De eerste spreker op de conferentie, Bruno Lahousse, directeur van de Anderlechtse Haard, stelde enkele voorbeelden van systemische renovaties van sociale woningen voor. Dankzij een verbetering van het binnencomfort maken ze het mogelijk om de opdracht van deze sociale huisvestingsmaatschappij te vervullen, namelijk dienstdoen als sociale boost voor de huurders. De heer Lahousse kreeg op het einde van zijn presentatie een hartelijk applaus voor zijn project met een sterk maatschappelijk engagement. De Anderlechtse Haard heeft ook de Active House prijs voor de beste renovatie gewonnen voor zijn project RenovActive. Daarna lanceerde Vinay Venkatramen, PDG van LeapCraft de tool SenseMaking. Deze nieuwe geconnecteerde tool is gebaseerd op een gezamenlijk rapport van LeapCraft, GXN, de groep VE en de Active House Alliance waarin de energieparameters van het comfort van het hotel en het conferentiecentrum Green Solution werden opgenomen. Wilt u er meer over weten, klik dan hier. Daarna stelde het nieuwe lid van de Active House Alliance, Schneider-Electric, zijn op de markt beschikbare oplossingen voor om de digitale uitdagingen aan te gaan met betrekking tot intelligente gebouwen en steden. Hun doel is daarbij telkens om het verbruik te verminderen en het comfort te optimaliseren.

Tijdens het tweede deel van de conferentie lanceerde Rory Bergin van HTA Design het idee van een prestatielabel voor gebouwen dat transparantie garandeert voor eigenaars en kopers. Hij stelde zijn onderzoek rond dit onderwerp voor en focuste daarbij op de relatie tussen de vastgoedwaarde van gebouwen en hun comfortniveau. Joost Hartwig van de Duitse vereniging Aktivplus stelde nadien de verschillende door hen ontwikkelde tools en documentatie voor. Ten slotte kwam professor Marco Imperadori van Politecnico di Milano terug op de grote lijnen van een nieuwe referentiepublicatie over de aanpak van Active House in de richting van Net Zero Energy. Deze publicatie is gepland bij uitgeverij Springer Verlag in mei 2018.