Om de instroom in de bouwsector te verhogen, pleit Bouwunie voor een meersporenbeleid. Enerzijds moet het imago van de sector verbeterd worden, een inspanning waar de bouwsector momenteel al werk van maakt. Daarnaast is het cruciaal om meer jongeren te laten kiezen voor bouwonderwijs. Dit kan door 100% duaal leren in te voeren voor wie daartoe in staat is en door opleidingen meer te concentreren.
Voor zij-instromers moeten er voldoende technische opleidingen beschikbaar zijn, zodat zij snel de juiste competenties kunnen verwerven. Werkgevers die arbeiders aannemen zonder bouwopleiding, zouden bovendien moeten kunnen rekenen op een lastenverlaging, vindt Bouwunie.
Het verstrengen van de voorwaarden voor een tijdelijke arbeidskaart is volgens de bouworganisatie geen oplossing. "We kunnen alle instroom goed gebruiken," besluit Waeytens.
Bouwunie pleit voor een significante lastenverlaging voor het eerste jaar van tewerkstelling voor elke bijkomende aanwerving van een arbeider die nog geen bouwopleiding volgde.
Imago
De sector zelf werkt al enkele jaren hard aan zijn aantrekkelijkheid. Zo is er de imagocampagne De Bouw Kijkt Verder, een initiatief van het sectorfonds Constructiv en alle sociale partners. De campagne richt zich onder andere op jongeren en hun ouders, en toont wat de sector te bieden heeft: een aantrekkelijk loon en tal van voordelen, nieuwe evoluties en technologieën, doorgroeimogelijkheden en werkzekerheid. Daarnaast organiseert de sector tal van concrete acties op scholen om de werkvloer en het onderwijs dichter bij elkaar te brengen.100% duaal leren voor wie kan
Bouwunie vindt dat het duaal leren een veel prominentere plaats in het bouwonderwijs moet krijgen. Waeytens: "Leerlingen die voldoende matuur en arbeidsmarktrijp zijn, zouden enkel maar een duaal leertraject in de bouw mogen volgen en dus geen voltijds leertraject met te korte stages".Jongeren uit een duaal traject zijn gegeerd bij werkgevers, net omdat ze met een pak meer werkervaring op de arbeidsmarkt komen. Scholen moeten daarnaast niet langer investeren in de meest actuele infrastructuur, waardoor ze hun middelen elders kunnen inzetten. En de bouwopleidingen krijgen volgens Bouwunie op die manier een opwaardering waardoor meer jongeren voor een bouwopleiding zullen kiezen.