Algemeen

Gebrekkig management vaak oorzaak van faillissementen

Het aantal faillissementen in de bouwsector neemt schrikwekkende proporties aan. In de periode van januari tot en met augustus van dit jaar gingen in Vlaanderen 639 bouwbedrijven failliet, zo blijkt uit de cijfers van Graydon Belgium. Dat zijn er 13% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar en liefst 34% meer dan in de eerste acht maanden van 2011. Dit jaar gingen hierdoor 1.576 jobs verloren. De oorzaken zijn gekend: eerst en vooral de crisis, maar ook gebrekkig management. Een ondernemer kan weinig eigenhandig doen aan de crisis, maar hij kan wel zijn managementcapaciteiten bijspijkeren. Bouwunie komt tegemoet aan de vraag en lanceert, samen met Unizo, de praktijkgerichte opleidingenreeks Bouwmanagement zodat de kmo-ondernemers uit de bouwsector hun managementkennis kunnen versterken.

Onderzoeken die nagaan waarom bouwbedrijven over kop gaan, wijzen “gebrekkig management” als de belangrijkste interne oorzaak aan. Dit gebrekkig management spruit voort uit een gebrek aan bedrijfseconomische kennis, een slechte prijszetting, gebrekkige administratie, slechte opvolging van wanbetalers, personeelsproblemen en/of onvoldoende aanpassing aan de marktomstandigheden. Dezelfde onderzoeken bevelen een strategisch-financiële vorming aan. In die vorming, die specifiek gericht is op bouwbedrijven, moeten zeker volgende onderdelen aan bod komen: formulering, uitvoering en verandering van strategie, interpretatie van de jaarrekening, kostprijsberekening, optimale financiering, debiteurenbeheer en personeelsbeleid.

Deze vorming is er nu. Bouwunie start samen met Unizo de opleiding “Masterclass Bouwmanagement”. Deze opleidingenreeks door en voor ondernemers speelt in op het besef dat een vaktechnische expertise niet volstaat om een zaak te runnen en is bewust op maat van de kmo-ondernemer gemaakt. Dus geen hoogdravende, ex cathedra opleidingen, maar praktijkgerichte sessies, door ondernemers-docenten die met twee voeten in de ondernemerswereld staan, met veel interactiemogelijkheden, waardoor alles onmiddellijk toepasbaar is in het eigen bedrijf. De docenten begeleiden bovendien de deelnemende bedrijven bij het vertalen van wat ze geleerd hebben naar een concreet verbeterplan voor hun bedrijf.

De opleiding Masterclass Bouwmanagement is opgebouwd rond vijf modules die worden afgewerkt in tien dinsdagnamiddagen. Vandaag start de eerste sessie, over “strategie”, en de laatste, waar het persoonlijk verbeterplan aan bod komt, vindt plaats op 24 juni 2014. Voor deze reeks tekenen 24 bouwondernemers present. Bouwunie wil deze cyclus elk jaar organiseren en zo de kmo-bouwondernemers meer beslagen op het ijs brengen.

De Masterclass Bouwmanagement maakt deel uit van de OndernemersAcademie, unieke lang- en kortlopende opleidingen voor zelfstandige ondernemers, eigenaars van KMO’s en vrije beroepen. Voorbeelden van korte opleidingen: Workshop Marketingplan, Online met uw zaak, Commercieel Management, Succesvol Overnemen of Overlaten. Info www.ondernemersacademie.be