Het idee dat de Belgische kust aan het vergrijzen is, mag langzaam maar zeker in de prullenmand. Want wat blijkt? Zes op de tien (59 procent) Vlamingen die recent een pand aan onze kust kochten, zijn jonger dan zestig jaar. Sterker nog, één op de drie - oftewel 28,7 procent - is jonger dan vijftig. Twintigers en dertigers maken relatief nog de kleinste groep uit, respectievelijk 2,8 procent en 3,5 procent, maar er is potentieel.
Een gelijkaardige tendens valt ook in de beroepscategoriën op. Van zij die recent iets aan de kust kochten, gaat het “slechts” in 36 procent om gepensioneerden. Anno 2017 zijn het zeker ook bedienden (27 procent), zelfstandigen (17 procent) en kaderleden die (10,5%) een stulpje aan de kust kopen.
Dewaele Vastgoedgroep, één van de grootste vastgoedexperten aan de kust, trekt de conclusies uit een grote kustvastgoedenquête, waarbij 1.826 Vlamingen bevraagd werden. Belangrijkste conclusie: het cliché van de grijze Belgische kust klopt niet meer. En dat is de verdienste van de Belgische kuststeden zelf. Steden zoals Oostende en De Panne hebben de laatste jaren erg ingezet op leuke toeristische initiatieven, stadsontwikkeling en werkgelegenheid.
Een andere belangrijke reden dat de kust opnieuw aantrekkelijker is voor jongeren, heeft alles te maken met de huidige politieke situatie: door het internationale terrorisme en de instabiele politieke situatie in heel wat landen zoals Turkije of Egypte blijven mensen liever dicht bij huis.
Vakantiegevoel primeert
De belangrijkste redenen waarom de Vlaming een buitenverblijf aan onze kust koopt, is - met grote voorsprong - het vakantiegevoel. Dat geldt zowel voor jong als oud. Meer dan de helft (56%) van de bevraagde Vlamingen gaat aan de kust wonen om nu en dan te kunnen genieten. Opmerkelijk genoeg wegen ontspanningsmogelijkheden (31%), gezondheid (17,5%) en de nabijheid van vrienden en familie (12,5%) zwaarder door dan het argument om te kopen als investering. ‘Aangespoelden’ die aan de kust een tweede verblijf kopen, zijn er bovendien vaak om te blijven. Driekwart van de kusteigenaars - 75 procent - wil zo minstens tien jaar van z’n pand kunnen genieten. En opmerkelijk: de helft van de Vamingen (52%) wil zijn appartement liever niet uitlenen aan vrienden.Zeezicht blijft gegeerd
Al even opvallend: de Vlaming die aan de kust koopt, komt zeker niet altijd vanuit de andere kant van het land. Integendeel, meestal komen ze uit de eigen achtertuin. Maar liefst 41 procent van de kopers van een tweede verblijf aan de kust zijn West-Vlamingen, en 20,4 procent zijn Oost-Vlamingen. In meer dan de helft van de gevallen (52 procent) doet men er één tot zelfs vijf jaar over om te beslissen of men al dan niet iets aan de kust zou kopen. Eens de knoop is doorgehakt, gaat het dan wel heel snel. Zo zet 43 procent van de kopers binnen drie maanden zijn handtekening onder een contract.Ook opvallend: zeezicht blijft nog altijd belangrijk voor de Vlaming. Meer nog: in feite zijn we bijna allemaal op zoek naar hetzelfde. Quasi één op de twee Vlamingen die een tweede verblijf aan de kust (48%) koopt, zoekt een appartement met twee slaapkamers én zicht op zee. Het doorsnee buitenverblijf van de Vlaming aan de Belgische kust werd trouwens gekocht voor gemiddeld zo’n 250.000 euro, of minder.