Vloerbekleding

Geef jouw woonkamer een warme uitstraling met laminaat

Geef jouw woonkamer een warme uitstraling met laminaat
Een vloerbekleding kiezen voor de woonkamer is niet altijd evident. Ga je voor tegels, parket, tapijt of laminaat? Het is geen evidente keuze en alles heeft zo zijn voor- en nadelen. Tegels zijn heel sterk, maar kunnen koel aanvoelen. Parket is warm, maar minder slijtvast en vrij kostbaar. Tapijt is de warmste van allemaal, maar houdt veel stof vast. Laminaat heeft zoals parket het voordeel dat het warm is, maar is dan weer sterker en budgetvriendelijk. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van laminaat

Wat zijn de voordelen van laminaat?

Een van de grote voordelen van laminaat is dat het makkelijk zelf te plaatsen is. Daardoor wordt het goedkoper, wat mee bijdraagt tot de lagere prijsklasse. Laminaat bestaat er met veel verschillende prints, zodat ieder zijn gading kan vinden. Zie je graag een houten vloer, maar met de voordelen van laminaat? Dat kan, als je kiest voor een mooie houtprint. Deze 'houten' vloer vergt minder onderhoud dan een echt parket en is minder kwetsbaar. Bovendien zul je veel minder diep in de buidel moeten tasten. Past een stenen vloer beter bij het interieur, maar wil je toch een warme ondergrond, kun je een laminaat met steenmotief uitkiezen. Een andere belangrijke eigenschap is dat het kan geplaatst worden op vloerverwarming.

Hoe plaats je laminaat?

Zoals reeds aangehaald, is laminaat ook gemakkelijk zelf te plaatsen. Maar hoe begin je aan het plaatsen van laminaat en wat zijn de benodigdheden? Je begint door te zorgen voor een goede ondervloer. Dit betekent dat de laminaattegels niet rechtstreeks op de ondergrond geplaatst wordt, maar dat er een soort folie tussen komt. Er bestaan verschillende soorten ondervloeren. Welke ondervloer geschikt is voor de ondergrond die voorhanden is, kun je navragen bij de leverancier. Zo vertrek je steeds met het meest geschikte materiaal. Als de ondervloer geplaatst is, begin je met het plaatsten van het laminaat in een hoek. Van daaruit leg je eerst een volledige rij langs de eerste muur. De volgende rijen sluiten daar mooi op aan. Aan de kanten moeten de planken dan op maat uitgezaagd worden. Dat doe je met een decoupeerzaag of een speciale laminaatsnijder. De laatste rij moet meestal helemaal op maat gezaagd worden, omdat het vrijwel nooit uitkomt op een volledige plank. Maar tegen die tijd heb je het vast al onder de knie. Als alle planken liggen, volstaat het om rondom nog plinten te plaatsen, zodat de kamer netjes is afgewerkt.

Geef jouw woonkamer een warme uitstraling met laminaat

Onderhoud

Het onderhouden van de laminaatvloer is ook lekker simpel. Dat maakt voor een groot deel uit van de populariteit van dit soort vloerbedekking. In hoofdzaak volstaat het om stof weg te nemen door te stofzuigen met een zachte opzetborstel of door met een stofdoek door de kamer te gaan. Daarmee haal je het meeste al weg. Mochten er toch vlekken zijn, kunnen die weggepoetst worden met een vochtige dweil van microvezel. Gebruik daarbij niet te veel water. Laminaat heeft dan wel een waterafstotende toplaag, tussen de spleetjes mag geen vocht insijpelen. Heb je hardnekkige vlekken, gebruik dan een schoonmaakazijn of een speciale zeep voor laminaatvloeren. Zo blijft jouw laminaat lang mooi en kun je er vele jaren van genieten.