Bouwmaterialen

Geen black Friday, maar green Friday bij Eurabo

Geen black Friday, maar green Friday bij Eurabo
Vrijdag 27 november is het Black Friday, de dag waarop veel winkels extreme kortingen geven en waardoor massaconsumptie gepromoot wordt. Eurabo, handel in ecologische bouwmaterialen, gooit het over een andere boeg met Green Friday.

In plaats van extra kortingen te geven, schenkt Eurabo die dag per klant een bedrag aan Natuurpunt. Bedrijfsleider Peter Suys: ‘Wij zijn er sterk van overtuigd dat de bedrijfswereld een belangrijke maatschappelijke rol te vervullen heeft. Voor elke klant die een bestelling plaatst op Green Friday engageren wij ons om 10m² extra bos te realiseren in Vlaanderen'. Natuurpunt koopt zelf de gronden waarop het bos aangeplant wordt. Dat eigenaarschap garandeert een duurzaam bosbeheer voor vele generaties na ons.

Black vs Green

Vrijdag 27/11 is het 'Green Friday'. In tegenstelling tot de consumptie-aanwakkerende 'Black Friday', is dit groene broertje een bewustmakingscampagne over de impact van ons winkelgedrag op onze planeet. Green Friday roept consumenten op tot bewuster winkelen: om te kiezen voor duurzame en kwalitatieve producten die op een verantwoorde manier worden geproduceerd.

Traditiegetrouw is Black Friday een dag waarop talloze winkels extreme kortingen geven om het consumptiegedrag van de massa te stimuleren en de verkoopcijfers in het laatste jaarkwartaal omhoog te stuwen. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor Black Friday in te wisselen voor het duurzamere Green Friday. Met een verscheidenheid aan initiatieven kaarten ze de problematiek van de overconsumptie aan. Het aanbod wordt toegespitst op de milieubewuste consument en de gewoonlijke korting wordt voor een keer niet aan de klant besteed, wel aan natuurbehoud.

Te weinig natuur

We hebben nood aan meer natuur. Vlaanderen is met een bebossingsgraad van amper 11% de slechtste leerling uit de Europese klas. Iedereen is zich intussen bewust van de meerwaarde van ‘natuur in de buurt’ met de huidige covid-crisis. Natuurpunt gaat voor biodiverse bossen die barsten van het leven: planten, insecten, vogels en zoogdieren. Daarnaast zorgen ze voor zuurstof, CO2-opslag en verkoeling. Ze bieden ook ontspanning en broodnodige rust, zeker in dit coronajaar.

Er wordt 1 boom geplant per 4 m², dus 2.500 per hectare (10.000 m²). Een boom groeit zo’n 50 cm per jaar. Om een echt bosgevoel te hebben, met bomen van zes meter en meer, moet je 10 à 12 jaar wachten. Met de jaren wordt het aantal bomen sterk uitgedund tot 500 bomen per hectare, op natuurlijke wijze of door bosbeheer. Het duurt toch 50 à 60 jaar voor je een kan spreken van een robuust biodivers bos. Daar zullen dus vooral onze kleinkinderen van kunnen genieten. En ook hun kleinkinderen, want Natuurpunt koopt de gronden die bebost worden altijd aan om te kunnen garanderen dat het eeuwig bos blijft.