Kachels & open haarden

Geen (fijnstof)vuiltje aan de lucht

Geen (fijnstof)vuiltje aan de lucht
In de marge van de verhitte discussie rond houthaarden en fijnstof, laat producent FLAM vooral de cijfers voor zich spreken. De nieuwe haarden met de verbeterde MT+ technologie zijn op het vlak van rendement en veiligheid zodanig ontwikkeld, dat geen enkel tegenargument overeind blijft. Op Batibouw stelt FLAM de nieuwste Largo+ in de kijker, de haard die de gepatenteerde techniek van ‘secundaire verbranding’ nog verfijnt.

FLAM uit Sint-Truiden is al 75 jaar een referentie als producent van haarden op ‘vaste brandstoffen’. De jongste jaren leggen zij zich ook toe op gashaarden, maar het overgrote deel van de activiteit blijven de vastebrandstofhaarden (meestal met hout gestookt), “omdat daar wel degelijk toekomst in zit”, aldus FLAM. Onlangs barstte een hele polemiek los rond de nieuwe regelgeving, die strenge eisen oplegt aan de producenten.

SCHOON EN DUURZAAM
CEO van FLAM, Huguette Balas, zegt hierover: “Wij zijn de eerste om te erkennen dat er een probleem is met oude houtkachels en open haarden, maar de nieuwe wet lost dat maar gedeeltelijk op. Er komen weliswaar geen nieuwe vervuilende apparaten bij, maar er wordt ook niets gedaan aan de 800 000 oude, inefficiënte houtkachels of open haarden die in Belgische huiskamers energie, CO en fijnstof door de schoorsteen jagen.”

Maar die installaties zijn in geen enkel opzicht nog te vergelijken met de technologie van vandaag, stelt FLAM. “Vergelijk een dieselwagen van 30 jaar geleden met de huidige generatie: net hetzelfde. Houthaarden in een slecht daglicht stellen omwille van die antieke toestanden, is het kind met het badwater wegkieperen, want hout is en blijft een milieuvriendelijke en hernieuwbare brandstof. En voor heel veel mensen speelt ook het sfeeraspect van een gezellig vlammenspel mee.”

VER VOORUIT OP DE NORM
De FLAM haarden zijn bijna de enige in de markt die nu al voldoen aan de Duitse DIN norm, die in Duitsland in 2014 van kracht wordt en in 2017 in België. Aan de basis daarvan ligt de al in 1992 ontwikkelde en gepatenteerde FLAM MT-technologie (Multi-Turbo), waarbij door een secundaire verbranding van de rookgassen de uitstoot extreem laag en het rendement zeer hoog blijft.

In een notendop komt het hierop neer: de FLAM haard bereikt letterlijk ‘de heetste vlam’, waarbij de rookgassen volledig worden verbrand en CO wordt omgezet naar CO2. Rendementen van 83-84% worden daarmee moeiteloos gehaald. Ter vergelijking: in een ‘oude’ kachel haal je amper 50% en in een ‘open haard’ nauwelijks 20%: slechts één vijfde van het hout wordt omgezet in warmte, al de rest van de energie verdwijnt door de schoorsteen. De vlam haalt er een lage temperatuur, de CO wordt niet verbrand, met de bekende kwalijke gevolgen voor mens (CO-vergiftiging, schoorsteenbranden…) en milieu.

LARGO+ : MINIMALISTISCH DESIGN, PRECIEZERE REGELING
Blikvanger bij FLAM op Batibouw 2012 is de haard op vaste brandstof ‘Largo+’. Technisch directeur Philippe Jalon : “De Largo+ is niet alleen qua design, maar vooral van regeltechniek een verbeterde versie van de vorige Largo. De Largo+ bevat de opvolger van de MT-technologie. Deze zogenaamde MT+ is nog fijner regelbaar, waardoor je ook bij slechts 10 à 15 % van het vermogen een extreem hoog rendement haalt, en zo veel langer met een minimale hoeveelheid brandstof kan verwarmen. Weer zuiniger en milieuvriendelijker dus.”

Zoals gezegd zijn de haarden op vaste brandstoffen, en dus ook deze nieuwe MT+ haarden, niet enkel geschikt voor hout. Naast de traditionele kolen, bruinkoolbriketten of industrieel antraciet, kan je er ook allerlei vormen van alternatieve biomassa in kwijt. Op die manier kan de gebruiker steeds omschakelen naar de goedkoopste brandstof op de markt.



DE VOORDELEN IN EEN OOGOPSLAG:
  • Geen klein aanmaakhout nodig
  • Quickstart-functie: gemakkelijk aan te maken zonder klein aanmaakhout (na 30 min bereikt hij reeds het maximum rendement)
  • Uiterst duurzaam dankzij hoogwaardig gietijzeren onderdelen
  • Zal gegarandeerd Stufe 2 gekeurd worden en moet alzo voorloper worden in zijn categorie qua CO- en fijnstof-problematiek
  • Steeds de goedkoopste brandstof kunnen stoken
  • Uiterst veilig: geen CO-vergiftiging of schoorsteenbrand mogelijk
  • Steeds zo goed als zuivere glasdeur


FLAM op Batibouw: Hal 6, stand 6410