Nieuwbouw

Geen lastenverlaging voor de bouw?

De Confederatie Bouw en Bouwunie zijn zeer ongerust over de onderhandelingen voor een volgende federale regering. Vooral het debat over de lastenverlaging zou nadelig uitvallen voor de bouw. In de praktijk zouden de werkgeversbijdragen in de bouw geen 8%, maar slechts 2% dalen. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Dit zou onaanvaardbaar zijn. Iedereen kent het probleem van de bouw. Vanwege de hoge loonkosten kunnen wij niet concurreren met buitenlandse bedrijven die hier actief zijn. Onze Belgische bedrijven zien hun opdrachten slinken en wij verloren al 12.000 jobs op twee jaar en zes maanden tijd.”

Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie: “ Wanneer er geen substantiële lastenverlaging komt voor onze Belgische bouwbedrijven zal het sociale bloedbad bij deze bedrijven niet te overzien zijn.”

De maatregel om het basispercentage van RSZ-bijdragen te verlagen van 33% naar 25% zal in werkelijkheid heel wat bescheidener uitvallen dan gedacht. Voor de financiering van de maatregel maakt men immers gebruik van het budget voor de bestaande structurele verlaging (met name de forfaitaire verlaging van 450 € per trimester per werknemer). Deze verlaging zou in de toekomst geschrapt worden, inclusief de extra enveloppe waarin de regering Di Rupo had voorzien. In de bouw stemt deze verlaging gemiddeld overeen met een lastenvermindering van 6%, wat betekent dat de verlaging van het basispercentage van 33% naar 25% slechts een lastenvermindering van 2% oplevert in vergelijking met de huidige situatie.

Daarnaast lijken de besprekingen in de richting te gaan van het behoud van de stelsels gericht op lage lonen en op ploegenarbeid. De consolidering van deze stelsels zal het onevenwicht versterken dat vandaag bestaat tussen sectoren die ervan kunnen genieten en sectoren, zoals de bouw, die zijn uitgesloten uit de toepassing ervan.

Deze aanpak biedt geen enkel fundamenteel antwoord op het probleem van de concurrentiekracht in de bouw. Robert de Mûelenaere: “De bouwsector wordt vandaag op zijn eigen nationale markt geconfronteerd met de moordende concurrentie van buitenlandse ondernemingen die een pak minder sociale lasten betalen. Naast maatregelen om de sociale dumping te bestrijden, heeft onze sector nood aan een doorgedreven lastenverlaging om het verlies van opdrachten en jobs in de bouw in te dijken.”