Woonleningen

Geld lenen voor een verbouwing? Hier moet je op letten!

Geld lenen voor een verbouwing? Hier moet je op letten!
Foto: Nolan Issac
Ben je van plan een lening af te sluiten voor de verbouwing van je huis? Zoek dan goed uit welke gevolgen dit kan hebben en welke verplichtingen hierbij komen kijken. Ben je het even kwijt? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij zodat je weet waar je op moet letten.

Geld lenen kost geld

Het klinkt misschien overbodig om keer op keer te benoemen, maar het is nou eenmaal de keiharde realiteit. Geld lenen kost geld. Maar dat is nog niet alles, je krijgt ook te maken met bepaalde verplichtingen en het kan consequenties hebben op andere vlakken. Om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt zetten we een aantal aandachtspunten voor je op een rij:

1. Rente: vast of variabel

De reden dat geld lenen geld kost heeft uiteraard te maken met de rente. Hoe hoger de rente, hoe meer je terug moet betalen. Bij het afsluiten van een lening is de hoogte van de rente dan ook een van de belangrijkste punten waar je op let. Maar naast de hoogte is het ook van belang om te bepalen of je een vaste of variabele rente wil. Kies je voor een persoonlijke lening, dan heb je te maken met een vaste rente. Bij een doorlopend krediet heb je te maken met een variabele rente. Beide varianten hebben zo hun voordelen en nadelen, dus weeg de gevolgen goed af en laat je adviseren wat passend is voor jouw situatie.

2. Eenmalig, doorlopend of WOZ-krediet

Wil je geld lenen voor een éénmalige verbouwing, dan kiezen de meeste mensen voor een persoonlijke lening en niet voor een doorlopend krediet. Ook kun je kiezen voor een WOZ-krediet. Dit is met name gunstig als je in het bezit bent van een koopwoning met overwaarde.

3. Je persoonlijke en financiële situatie

Uiteraard is het belangrijk dat je zorgvuldig naar je eigen financiële situatie kijkt voor je een lening afsluit. Jij moet de kosten uiteindelijk dragen, dus zelf heb je hier waarschijnlijk ook het beste zicht in. Maar ook geldverstrekkers kijken nauwkeurig jouw persoonlijke en financiële situatie wanneer je een lening bij ze aanvraagt. Dit doen ze om te controleren of je de consequenties en kosten kunt dragen. Zo wordt er onder andere gekeken naar je inkomen, je dienstverband, je uitgaven en je eventuele BKR-registratie. Zo’n BKR-registratie houdt bij of je momenteel of in het verleden betalingsachterstanden hebt (gehad). Is dat het geval, dan kan dit van negatieve invloed zijn op de goedkeuring van je lening.

Heb je nog geen vast contract? Lees hier of je alsnog in aanmerking kunt komen voor een lening.

4. Leeftijd

Wanneer je een lening afsluit moet je dit voor een bepaalde leeftijd hebben afgelost. Hoe hoog deze eindleeftijd is verschilt per verstrekker, maar ga ongeveer uit van 65 tot 75 jaar. Hoe jonger je bent, hoe langer je dus hebt om de lening af te lossen.