Verschillende stedenbouwkundige ambtenaren pleiten ervoor dat hun gemeente strengere eisen zou stellen dan de Vlaamse reglementering op het vlak van stedenbouwkundige vergunningen. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) vreest dat juist dan de stedenbouwkundige regelgeving zeer ingewikkeld gaat worden vermits het algemeen Vlaams kader nog weinig houvast zal bieden. De VCB is van oordeel dat de nieuwe Vlaamse besluiten op de vergunningsvrijstellingen en de meldingsplicht een belangrijke vereenvoudiging betekenen in vergelijking met de vroegere uitermate gedetailleerde lijsten van vrijstellingen en vergunningsverplichtingen. Gemeentebesturen kunnen gebruik maken van hun recht om de Vlaamse reglementering te verstrengen maar de VCB betwijfeld of de burgers daarmee gediend zullen zijn.
Op 1 december 2010 zijn twee besluiten van de Vlaamse regering in voege getreden: enerzijds het besluit over de handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is (het zogenaamde ‘vrijstellingenbesluit’) en anderzijds het besluit over de meldingsplichtige handelingen. Volgens de VCB bieden beide nieuwe besluiten een aantal onmiskenbare voordelen.
Het nieuwe vrijstellingenbesluit heeft het aantal van vergunning vrijgestelde werken vereenvoudigd en uitgebreid. Samengevat geldt de vrijstelling voortaan voor vrijstaande gebouwen waarvan de oppervlakte samen maximaal 40 m² bedraagt, en voor niet overdekte constructies (terras, zwembad, vijver, …) waarvan de oppervlakte samen maximaal 80 m² bedraagt. Op die manier maakt het nieuwe vrijstellingenbesluit komaf met de detaillistische opsomming van aantallen, afmetingen en oppervlakten van vrijgestelde werken en handelingen die het vroegere besluit ontsierde. Door de categorieën globaler te maken, bijvoorbeeld door te spreken van al dan niet overdekte constructies, wordt het lees- en toepassingsgemak van de wetgeving vergroot.
Het argument dat de nieuwe regelgeving aanleiding zou geven tot meer ongewilde bouwovertredingen gaat volgens de VCB niet op vermits de nieuwe regelgeving erg duidelijk is en bovendien minder betuttelend voor de particuliere opdrachtgevers. De particuliere opdrachtgever kan bijvoorbeeld binnen een totale oppervlakte van 80 m² zelf kiezen welke verhardingen hij aanbrengt (terras, zwemvijver of andere). Maar ook dan moet hij de afstandsregels respecteren, wat burenruzies moet voorkomen. De beste manier om ongewilde bouwovertredingen te voorkomen is duidelijkheid in de wetgeving. De VCB vindt dan ook dat de nieuwe stedenbouwkundige vergunningsregels een kans moeten krijgen en dat afwijkende voorschriften per gemeente geen verwarring mogen creëren.
Elke nieuwe regelgeving vergt een aanpassing van alle bij het bouwproces betrokken partijen. De VCB begrijpt dat ook de stedenbouwkundige ambtenaren zich nog moeten inwerken zoals onder meer in de toepassing van het nieuwe verzamelbegrip 'niet overdekte constructies’. Maar zij is ervan overtuigd dat na een inloopperiode zowel particulieren, aannemers als ontwerpers en ambtenaren er snel zullen mee vertrouwd geraken. De Vlaamse overheid heeft recentelijk nog een brochure ‘Stedenbouwkundige vergunningen, melding en vrijstelling’ opgemaakt die per soort van handeling de nieuwe regelgeving toelicht. Deze brochure staat bij de publicaties op www.ruimtelijkeordening.be.
Een belangrijke nieuwigheid is dat voor een aantal werken de stedenbouwkundige vergunningsplicht wordt vervangen door een meldingsplicht. Tot dusver was een bouwproject vergunningsplichtig of van een vergunning vrijgesteld. Een tussenweg was er niet. Die is er nu wel. De snellere procedure die met een melding gepaard gaat, zal steden en gemeenten tot snellere behandelings- en beslissingsacties dwingen. Maar de VCB gaat er vooralsnog van uit dat steden en gemeenten dankzij de invoering van de meldingsplicht meer tijd zullen kunnen vrijmaken en efficiënter kunnen werken voor complexere aanvraagdossiers.
In ieder geval moeten gemeentebesturen die de meldingsplichtige activiteiten voor hun gemeente vergunningsplichtig willen maken, beseffen dat zij dan per gemeente andere spelregels creëren. Het is duidelijk dat dit de doorzichtigheid voor de burger zeker niet ten goede zal komen.
Algemeen
Gemeentelijke afwijkingen maken reglementering ingewikkelder
- Bron: Confederatie Bouw
- 3 januari 2011
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam