Vastgoed

Gemeenten oefenen te weinig invloed uit op woningmarkt

Gemeenten oefenen te weinig invloed op hun woningmarkt uit. Dit komt naar voren uit gesprekken met 30 gemeenten over woonvisies door economisch adviesbureau Stec Groep. De gemeenten zelf omschrijven hun woonvisies als vage ambities die niet in concreet beleid worden omgezet. Er is te veel aandacht voor nieuwbouw en te weinig voor de bestaande woningvoorraad.

Stec constateert dat een woonvisie momenteel een opsomming is van alle ambities die politieke partijen en stakeholders als zorginstellingen, corporaties en projectontwikkelaars hebben, zonder daadwerkelijk te kiezen. Gemeenten adviseerden elkaar tijdens de bijeenkomsten om marktpartijen meer te stimuleren om in gemeenten te investeren. Hierbij gaat het niet om subsidies, maar om maatregelen die het investeringsklimaat bevorderen.

Gemeenten willen verder meer invloed op de vastgoedstrategie van woningcorporaties om zo de ambities uit de woonvisie te verwezenlijken. Nu zijn de meeste prestatieafspraken die elke vier jaar tussen gemeenten en corporaties gemaakt worden vaag en vrijblijvend.

Gebaseerd op: Cobouw