Vastgoed

Gent schakelt versnelling hoger in strijd tegen woningtekort

Gent schakelt versnelling hoger in strijd tegen woningtekort
Appartementen schieten in Gent als paddenstoelen uit de grond. Dit jaar alleen al vergunde de stad 634 nieuwbouwappartementen, een record. Vorig jaar kwamen er maar liefst 1.264 nieuwe flats bij, bijna het dubbele van vijf jaar geleden. Maar niet alleen de bakstenen boomen als nooit tevoren, ook de prijzen swingen de pan uit. Een appartement in Gent is op vijf jaar tijd zo’n 40.000 euro duurder geworden. Sterker nog: met een gemiddelde prijs van 256.786 euro zijn de flats in Gent ondertussen de duurste van alle Vlaamse provinciehoofdsteden.

Gent kampt met een nijpend woonprobleem. De stad zet volop in om leegstaande huizen beschikbaar te maken en panden die in slechte staat zijn op te knappen. Maar het tekort aan betaalbare woningen blijft immens. Nochtans schieten de appartementen en nieuwe woningen er als paddenstoelen uit de grond. Dat blijkt althans uit de meest recente cijfers van Statbel die vastgoedmakelaar Dewaele Vastgoedgroep kon inkijken. Concreet bedroeg het jaarlijkse aantal bouwvergunningen voor nieuwe appartementen vijf jaar geleden 685. Vorig jaar steeg dat al tot 1.264 of bijna dubbel zoveel . Dat zijn er bovendien 551 - ruim driekwart - meer dan in 2017 (+77%). Daarnaast komen er steeds meer huizen in het Gentse bij. Vorig jaar vergunde het bestuur 1.727 nieuwe woningen - oftewel 678 meer dan in 2017 (+64%).

Ook 2019 belooft op het vlak van nieuwe woningen een grand cru jaar te worden. De eerste 5 maanden van 2019 alleen al zijn er al 634 nieuwe flats vergund en 833 nieuwe woningen, een absoluut record. De lage rente doet veel beleggers nog steeds investeren in vastgoed waardoor de nieuwbouwappartementen vlot over de toonbank gaan.

“Het is positief om te zien dat een grote stad zoals Gent iets aan zijn woningtekort probeert te doen. Nieuwe appartementen gaan in Gent razendsnel de deur uit. Gent heeft een grote aantrekkingskracht. Veel mensen, zoals pas afgestudeerden, willen hier graag wonen. Ook haar centrale ligging is een troef: Antwerpen, Brussel en Kortrijk liggen niet ver. De rente staat op een historisch laag niveau maar de Belg parkeert veel geld op zijn spaarboekje. In juni stond daar in totaal 278,4 miljard euro op. Vooral vijftigplussers beschikken over een zeker vermogen. Dus investeren ze liever in een appartement in de stad voor zichzelf of voor hun kinderen.”

Stéphanie Frère - Manager Dewaele Gent


Tot 40.000 euro duurder

Het aantal appartementen en nieuwe woningen mag in Gent dan wel groeien, het zorgt er niet voor dat wonen in het Gentse betaalbaarder wordt. In geen enkele andere Vlaamse provinciehoofdstad tel je gemiddeld zoveel geld neer voor een appartement als in Gent. Een appartement in de Arteveldestad kostte vorig jaar al gemiddeld 256.786 euro - of 40.000 euro meer dan in 2014. Een woonhuis kostte vorig jaar gemiddeld 298.308 euro.

Het grotere aanbod zou in principe de prijzen moeten doen dalen maar volgens makelaars kan het aanbod de vraag - die constant blijft - niet volgen.

“De druk op de woningmarkt is niet nieuw. Er wordt al jaren aan de alarmbel getrokken over de stijgende prijzen. De lage rente op woonkredieten is nog verder omlaag gegaan, wat de appetijt van kandidaat-kopers nog heeft doen toenemen. Dat zijn onder andere ouders die op zoek zijn naar een appartement of kot voor hun studerende kinderen of ouderen die willen terugkeren naar de stad. Bovendien blijft de interesse van veel Belgen in de aankoop van een tweede woning – als alternatieve belegging – stijgen. Dat jaagt de prijzen omhoog.”

Stéphanie Frère - Manager Dewaele Gent


Woningtekort

Er komen dus almaar meer grote woonprojecten bij in het Gentse. Denk maar aan sites zoals de Oude Dokken waar nu al nieuwe woonblokken staan en waar ze in totaal 1.200 nieuwe woningen willen creëren of de 80 appartementen in de vernieuwde Leopoldskazerne aan de binnenring die over twee jaar bewoonbaar zijn. Bij deze nieuwe sites smelten woon- en werkfaciliteiten vaak samen. Maar ondanks deze ambitieuze stadsvernieuwingsprojecten kan het aanbod de vraag nog altijd niet aan. Er heerst vooral een woningtekort bij woningen tot 300.000 euro. Huizen en appartementen in deze prijsklasse worden meestal zo’n 20 procent boven de vraagprijs verkocht.

“Gent mist voornamelijk gerenoveerde of afgewerkte starterswoningen. Dat verklaart de toename van het aantal grote nieuwbouwprojecten waarbij het meestal gaat om honderden appartementen. Vooral jonge mensen, vaak pas afgestudeerden, zijn hiertoe aangetrokken. De vele faciliteiten in Gent en de stijgende werkgelegenheid maken dat zij dichter bij het centrum willen wonen.”

Stéphanie Frère - Manager Dewaele Gent


Tabel: aantal bouwvergunningen voor nieuwbouw appartementen Gent
JaarAppartementenWoningen
20146851.119
20156391.086
20161.1621.514
20177131.049
20181.2641.727
2019 (tot en met mei)634833