Algemeen

Georganiseerde misdaad investeert in vastgoed

Verdiensten van drugshandel en fraudezaken worden maar al te vaak geïnvesteerd in vastgoed. Een enkele keer wordt er ook crimineel geld gestopt in nieuwbouw- en ontwikkelprojecten. Dit schrijft het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie.

In ‘Georganiseerde criminaliteit in Nederland’ valt te lezen dat bovenmodale woningen favoriet zijn bij criminelen om hun teveel aan geld in te investeren. In het buitenland worden daarnaast percelen bouwgrond en vakantiehuizen aangekocht. Als goede derde investeringsobjecten komen bedrijfspanden zoals cafés, coffeeshops, winkels, bordelen en hotels in beeld.
Opvallend hierbij is dat in zijn algemeenheid de crimineel vooral investeert in het land van herkomst. Zo heeft het WODC gevonden dat een Turkse vrouwenhandelaar vooral in Turkije investeert, terwijl een Nederlandse drugshandelaar het bij Nederlands vastgoed houdt. Een enkele keer pakt het iets anders uit. Zo bleek een Nederlandse crimineel in Spanje actief op de vastgoedmarkt. Dat kwam echter omdat die zelf enkele keren per jaar in Spanje zat.
Het WODC geeft ook enkele verklaringen voor deze criminele koopzucht. In onroerend goed kun je gemakkelijk een hoop zwart geld kwijt. Als het om commercieel vastgoed gaat, genereert dat automatisch een witte inkomstenstroom, waarmee een deel van zwart geld dus witgewassen kan worden.
Gaat het om coffeeshops of bordelen, dan zijn dat vaak niets anders dan vehikels om de criminele activiteiten beter uit te kunnen voeren. Zo kopen vrouwenhandelaren vaak bordelen om hun ‘handelswaar’ gemakkelijker onder te kunnen brengen. Van een Amerikaanse softdrugshandelaar is bekend dat die vooral het oog liet vallen op coffeeshops, voor ze afzet.
Build for Life