Nieuwbouw

Geprinte stalen verbindingen voor gebruik in de bouwsector

Gebaseerd op de techniek van 3D-printen, waarbij het product systematisch wordt opgebouwd - ook wel 'additive manufacturing' genoemd - heeft een team van Arup een ontwerpmethode ontwikkeld voor essentiële stalen constructieve elementen die gebruikt kunnen worden in complexe projecten.

Deze toepassing geeft een nieuwe richting aan 'additive manufacturing' op het gebied van constructies en engineering. Het onderzoek toont ook aan dat deze vervaardigingsmethode kosten kan besparen, minder afval met zich meebrengt en de CO2-uitstoot van de bouwsector drastisch kan verminderen.

We hebben een stalen verbindingselement voor een lichtgewicht constructie herontworpen, op basis van 'additive manufacturing' (zie bovenste plaatje). Arup heeft veel ervaring met dit soort constructies, zoals bijvoorbeeld de tensegrity constructie van de Kurilpa Bridge uit Australië. De complexe geometrie van dit type verbindingen vormt een goed voorbeeld om de toepassingsmogelijkheden van deze techniek te illustreren.

"Aan de hand van 'additive manufacturing' kunnen we veel verschillende unieke en complexe elementen op een efficiëntere manier produceren. Dit leidt niet alleen tot kostenbesparing en minder afval, maar deze aanpak maakt ook een verfijnd ontwerp mogelijk, zonder dat dit in een later stadium gesimplificeerd hoeft te worden om de kosten terug te dringen".
– Salomé Galjaard, Teamleider, Arup

Arup heeft het onderzoek gefinancierd en werkte met een aantal partijen samen om het ontwerp te realiseren, waaronder WithinLab (bureau voor ingenieurssoftware en advies), CRDM/3D Systems ('additive manufacturing' partner) en EOS, die vanaf de vroege ontwikkeling betrokken was bij deze technologie.