Vastgoed

Goed rapportcijfer voor De Ideale Woning in Antwerpen

De Ideale Woning, de op een na grootste sociale huisvestingmaatschappij in Antwerpen, gaat extra inzetten op woningen voor alleenstaanden zonder kinderen. In alle nieuwe projecten wordt gestreefd naar 40 % van dergelijke kleine appartementen. Een beperkter aantal woningen voor grote gezinnen wordt eveneens voorzien. Dit is een van de 8 aanbevelingen uit het visitatierapport van Wonen Vlaanderen waarvoor De Ideale Woning ondertussen al concrete acties heeft ondernomen.

De Ideale Woning was bij de eerste 12 huisvestingmaatschappijen die door de Vlaamse overheid op hun prestaties werden beoordeeld. En meteen ook de grootste maatschappij van het werkingsgebied (ruime Antwerpse regio) die onder de loep werd genomen.

De visitatiecommissie beoordeelde maar liefst 22 operationele doelstellingen. Voor 17 doelstellingen scoorde De Ideale Woning "goed", op 2 punten zelfs "uitstekend". Met name de vaststelling dat de maatschappij prijsbewust verhuurt, werd bijzonder positief onthaald. Met een aandeel van 61 % appartementen blijven de huurlasten beperkt tot minder dan 130 euro per wooneenheid in 2011. Daarnaast scoort De Ideale Woning ook erg hoog met zijn bereidheid tot verandering en verbetering. Sinds 2008 heeft de maatschappij een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt. De toen uitgevoerde audit lag aan de basis van een aantal veranderingen in de organisatie. De krachtdadige aanpak van een aantal problemen heeft volgens de visitatiecommissie tot het gewenste resultaat geleid.

Leegstand doen dalen
De inspanningen van De Ideale Woning om bewonersgroepen te betrekken bij sociale huurprojecten en bij wijkbeheer kunnen volgens het beoordelingsrapport beter. Op dat vlak moet de maatschappij een eigen visie ontwikkelen. Ook de financiële leefbaarheid van De Ideale Woning is voor verbetering vatbaar. De visitatiecommissie acht dit mogelijk door de bestaande subsidiekanalen optimaal te benutten en door leegstand (met huurderving als onmiddellijk gevolg) te vermijden.

Een groot deel van de leegstand (200 op 490 eenheden) staat in het jaarverslag aangeduid als 'frictieleegstand'. Dit staat haaks op de lange wachtlijsten. De Ideale Woning had dit probleem zelf ook al gedetecteerd en intern de nodige beslissingen tot bijsturing genomen. Zo wordt de verhuurdienst sneller ingeschakeld. Er wordt ook gewerkt met kijkdagen en meerdere kandidaat-huurders worden aangeschreven zodat bij weigering van een aantal kandidaten een woning toch vlot kan toegewezen worden. Deze problematiek moet uiteraard verder van dichtbij opgevolgd worden.

Gert Eyckmans, directeur van De Ideale Woning: "De voorbije jaren hebben we permanent gewerkt aan het verbeteren van de toewijzingsprocedure voor huurders. In 2008 wezen we 247 woningen toe. In 2012 waren dat 512 woningen. Meer dan een verdubbeling dus. De frictieleegstand is in 2012 gedaald met 73 eenheden."

Voor de renovatie van individuele leegstaande woningen is De Ideale Woning gestart met een inhaalbeweging. Voor de zomer van 2013 worden 110 woningen versneld gerenoveerd en terug verhuurd. Voor woningen die leegstaan in afwachting van renovatie streeft de huisvestingmaatschappij ernaar om tijdelijke bezettingscontracten af te sluiten met organisaties uit de zorg- en welzijnssector.

Tevredenheidsmeting in het najaar
Een ander verbeterpunt uit het visitatierapport is de aanbeveling om op een structurele manier de tevredenheid van de huurders te meten. Die kan bijdragen tot een verbetering van de klantgerichtheid en van de kwaliteit van de dienstverlening. De Ideale Woning onderschrijft het belang hiervan volledig. Daarom werkt de maatschappij in het kader van een pilootproject mee aan de tevredenheidsmeting ontwikkeld door het Steunpunt Wonen. In het najaar zal De Ideale Woning een tevredenheidsmeting houden bij zijn huurders.

Op het vlak van milieuvriendelijk bouwen en renoveren doet het visitatierapport de aanbeveling om de ontwerpers systematisch een aantal doelstellingen mee te geven. Ook hier heeft De Ideale Woning al concrete actie ondernomen. In Wijnegem start de huisvestingmaatschappij met de ontwikkeling van een nieuwe wijk met een oppervlakte van 10 ha. Dit project is geselecteerd als 1 van de 8 pilootprojecten voor de oproep "Duurzame wijken" van het VIBE. Gedurende anderhalf jaar zal De Ideale Woning bij de ontwikkeling van dit project ondersteuning krijgen van experten op het gebied van duurzaamheid. De ervaring opgedaan in dit project zal de maatschappij vervolgens toepassen in andere grootschalige ontwikkelingen in Ekeren, Kalmthout, Lint en Stabroek. Ook in de kleinere projecten zal deze ervaring zijn nut hebben.

Overige aanbevelingen
  • De Ideale Woning levert al een aanzienlijke inspanning om aanpasbaar te bouwen. Het rapport beveelt aan om de principes van aanpasbaar bouwen ook toe te passen op andere, gewone projecten om het patrimonium zonder meerkost zo flexibel mogelijk inzetbaar te maken.
  • De Ideale Woning doet er goed aan om een actieplan uit te werken om de leefbaar-heidsproblemen in het algemeen tegen te gaan. Dit plan moet vooral toegepast worden in de grote wooncomplexen.
  • De Ideale Woning ondersteunt best actief de bestaande bewonersgroepen en motiveert mensen om die taak op zich te nemen. Dit zal tegemoet komen aan bepaalde leefbaarheidsproblemen en de communicatie met de huurders verbeteren.
  • De Ideale Woning kreeg ook de aanbeveling om per wijk een periodiek gesprek met de huurders (jaarlijks bijv.) te organiseren. Dit verbetert de informatiedoorstroming in beide richtingen. Er kan dan gepeild worden naar de tevredenheid van de huurders over de activiteiten van de maatschappij. Hierdoor kan de maatschappij ook verbeterpunten opsporen en opvolgen.

Dirk de Kort, voorzitter van De Ideale Woning: "Wij zijn van mening dat het visitatierapport een goed beeld geeft van de werking van de maatschappij op dit moment. De commissie onderkent de enorme evolutie die De Ideale Woning de laatste 4 jaar heeft doorgemaakt. We zijn blij dat de inspanningen van het bestuur, de directie en de personeelsleden om deze evolutie mogelijk te maken, op deze manier erkend worden.

Zoals de visitatiecommissie opmerkt, had De Ideale Woning al heel wat aandachtspunten die in het rapport zijn opgenomen, zelf gedetecteerd. Wij zien de prestatiebeoordeling als verdere onderbouwing van de analyse voor de verbetering van de werking van de maatschappij. Het is ook een extra aansporing om op de ingeslagen weg verder te gaan en de evolutie voort te zetten."

De Ideale Woning zal nu een adviesraad oprichten, samengesteld uit een aantal externe deskundigen. Met het visitatierapport als basis zal de adviesraad het oppakken van de verbeterpunten begeleiden en opvolgen. Over de voortgang wordt rechtstreeks gerapporteerd aan de raad van bestuur. Op deze manier bouwt De Ideale Woning een bijkomende garantie in om de verbetering van de werking verder te zetten.