Dakisolatie is verreweg de belangrijkste stap om kostbare verwarmingsenergie te besparen. Hoe beter je isoleert, des te minder verwarming je nodig hebt om je huis op de gewenste temperatuur te houden. Dit resulteert niet alleen in lagere CO2-uitstoot en minder opwarming van de aarde, maar verhoogt ook je comfort. Met isolatie blijft je huis immers koeler in de zomer en behaaglijk warm in de winter.
Hoe platte daken isoleren?
In België geven we vaak de voorkeur aan warme platte daken. Bij dit type dak wordt een dampwerende folie, die een hoge tot zeer hoge weerstand biedt tegen waterdamp, bovenop de draagvloer aangebracht. Deze draagvloer bestaat uit houten balken of welfsels. Op het dampwerende folie wordt isolatiemateriaal geplaatst, gevolgd door een waterdichte laag gemaakt van bitumen, pvc, vloeibare dakbedekking of epdm.
Voor een plat dak kies je best speciale isolatieplaten met goede thermische prestaties, een hoge druksterkte en vormvastheid.
Voor platte daken waar de isolatiehoogte beperkt moet blijven, zoals bij terrassen die aansluiten op een toegangsdeur, zijn er speciale ultradunne vacuümisolatieplaten beschikbaar, met isolatiewaarden tot 0,006 W/mK.
Hoe hellende daken isoleren?
Een hellend dak isoleren kan op verschillende manieren, naargelang de isolatie aan de binnenkant of aan de buitenzijde van de dakstructuur geplaatst wordt. Een hellend dak langs de binnenzijde isoleren, kan je eventueel zelf doen. Langs de buitenzijde isoleren laat je het best door een vakman doen.1. Aan de binnenkant
Het luchtdicht isoleren van een hellend dak aan de binnenzijde is mogelijk als doe-het-zelfproject. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld pir- of PU-isolatieplaten, met aan de buitenzijde een gipskartonplaat die speciaal ontworpen is voor het isoleren van muren, zolders en plafonds aan de binnenkant. Hierdoor ben je direct klaar om te schilderen of te behangen.Een alternatieve oplossing voor doe-het-zelvers zijn stangen met minerale isolatie. Je bevestigt de stangen op de kepers en brengt vervolgens twee lagen isolatierol aan. De eerste laag isolatie wordt tussen de kepers geklemd, terwijl de tweede laag over de ophangstangen wordt gespiest. Vervolgens bevestig je het lucht-dampscherm en werk je af met luchtdichtingstape. Op deze constructie klik je profielen, waarop gipskartonplaten worden bevestigd. Het resultaat is een dak dat op een eenvoudige en snelle manier uitstekend is geïsoleerd, met een lucht-dampscherm dat overal goed luchtdicht aansluit.
2. Aan de buitenkant
Een dak aan de buitenkant isoleren doe je (of doet een vakman beter, want dit is vakwerk) met een sarkingsysteem. Hierbij komt de isolatie aan de bovenzijde van de draagstructuur, bovenop de kepers of spanten. Daarboven wordt dan een waterdicht, dampopen onderdakfolie geplaatst. Er bestaan ook isolatieplaten waar de onderdakfolie al op voorhand is verkleefd.Denk ook aan een goed onderdak
Alleen je dak isoleren is niet voldoende. Isolatie kan je vergelijken met een wollen trui die je tegen de koude beschermt, maar die bij koude wind nog koude doorlaat en waarbij de warme lucht door de wind wordt uitgeblazen. Hierdoor krijg je het koud. Daarom draag je boven die trui een winddichte jas. In je dak heeft het onderdak deze functie. Een onderdak zit tussen de isolatie en dakbedekking en beschermt de dakstructuur en isolatie. Het zorgt voor de water- en winddichtheid, stofdichtheid en het weren van insecten. Het vangt eventuele waterinsijpeling of sneeuw op.Er bestaan verschillende soorten onderdaken waaronder de Fleece onderdakfolies van Wienerberger. Deze onderdakfolies laten waterdamp door van binnen naar buiten, maar laten absoluut geen vocht van buiten naar binnen door. Ze worden aangebracht onder de tengellatten en panlatten, zijn licht en gemakkelijk te verwerken gaan heel lang mee dankzij de aangebrachte polyolefinelaag.
Bouwplannen? Vraag je gratis BEN-bouwgids aan
Bouwplannen? Dan bouw je uiteraard Bijna-Energieneutraal (BEN), want daar moeten sinds 2021 alle nieuwe woningen aan voldoen. Ontdek op www.iedereenBEN.be alles over de criteria van een BEN-woning en hoe je aan de BEN-eisen voldoet. Of vraag er het BEN-e-book aan - een essentiële tool voor kandidaat-nieuwbouwers die streven naar duurzame woningbouw. Het interactieve e-book is gratis te downloaden via de website.