Bouwunie reikt de Gouden Baksteen uit aan eerste minister Yves Leterme. Hiermee beloont de bouwfederatie het relanceplan van de regering. Dit plan, geïnitieerd door premier Leterme, bevat een aantal maatregelen die de crisis voor de bouwsector verzachten. Vooral de verlaging van het toepasbare btw-tarief (van 21% naar 6%) op een schijf van 50.000 euro bij de nieuwbouw van een gezinswoning en de veralgemening tot het volledige grondgebied van de verlaagde btw van 6% bij vernieuwbouw na sloopwerken, springen daarbij in het oog. Ook de verlaging van de btw van 12% naar 6% voor de publieke sociale woningbouw en de verruiming van de belastingverminderingen voor energiebesparende investeringen, treffen hun doel.
De uitreiking van de Gouden Baksteen op vrijdagavond 19 februari in de Zuiderkroon in Antwerpen vormt het hoogtepunt van het jaarlijkse evenement van Bouwunie dat zo’n 1.000 aanwezigen lokt. De Gouden Baksteen verloopt in samenwerking met Wienerberger, Bulex en Federale Verzekering.
De Gouden Baksteen bekroont elk jaar een verdienstelijke politieke persoonlijkheid omwille van zijn of haar positieve impact op de bouwsector. De selectie gebeurt door een vakjury van aannemers, architecten, bouwmaterialenfabrikanten en vertegenwoordigers van de vakpers. Dit jaar viert de Gouden Baksteen zijn dertiende verjaardag. Het evenement startte als een jaarlijkse nieuwjaarsreceptie maar is ondertussen uitgegroeid tot het grootste evenement van de Vlaamse bouwsector. De uitreiking van de Gouden Baksteen staat er centraal. In het verleden mochten persoonlijkheden als Vlaams minister-presidenten Patrick Dewael en Kris Peeters, en de ministers Leo Peeters, Didier Reynders, Dirk Van Mechelen, Frank Vandenbroucke, Sabine Laruelle en Marino Keulen de begeerde trofee in ontvangst nemen. Maar ook organisaties als de Gezinsbond en Vlaanderen Bouwt vielen al in de prijzen. “Beleidsacties op een positieve manier waarderen” is de filosofie achter het gebeuren.
Premier Leterme wint de Gouden Baksteen omwille van het relanceplan van de federale regering, met de eerste minister als initiator. Specifiek voor de bouwsector zitten daar erg belangrijke maatregelen in. In de eerste plaats een aantal btw-verlagingen en belastingverminderingen die de bouw of renovatie van een woning goedkoper maakten. Zo verlaagde de regering – weliswaar tijdelijk – het btw-tarief (6% i.p.v. 21%) voor de nieuwbouw van een gezinswoning op een schijf van 50.000 euro. Dit komt voor de bouwer neer op een besparing van 7.500 euro. Er geldt daarnaast tijdelijk een verlaagd btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van een woning in heel België (i.p.v. in een beperkt aantal steden). Ook voor gehele publieke sociale woningbouw geldt tijdelijk het 6%-tarief in plaats van een tarief van 12%. Daarnaast bevat het relanceplan een aantal bijkomende maatregelen om energiebesparende investeringen fiscaal te stimuleren. Zo werd het toepassingsgebied van de belastingvermindering voor energiebesparende investeringen verruimd tot isolatiewerken voor muren en vloeren en kwam er de mogelijkheid om deze voor investeringen in woningen van meer dan vijf jaar oud, drie maal over te dragen naar een volgend jaar. Voorts voerde de regering een belastingkrediet in voor lage inkomens die in bepaalde energiebesparende maatregelen investeren, en groene leningen (met een rentesubsidie van 1,5% en een belastingvermindering voor de effectief betaalde interest) en een belastingvermindering voor laagenergie- en voor nul-energiewoningen.
Ondertussen mag de recessie voorbij zijn. De crisis is dat nog niet. De overheidsfinanciën zijn ontspoord en de werkloosheid neemt toe. Voor de bouwsector wordt 2010 nog een erg moeilijk jaar.
Bouwunie vraagt de regering om de belangrijkste anticrisismaatregelen te verlengen tot de economie en de bouwsector daadwerkelijk herleven. De verlaging van het toepasbare btw-tarief voor een nieuwe woning bewijst duidelijk zijn nut. Deze mildert de impact van de crisis op het werkvolume van de bouwbedrijven, zorgt voor het behoud van de werkgelegenheid in de sector, bestrijdt het zwartwerk en helpt de bouw van een woning betaalbaar te houden. Europa laat toe dat de lidstaten een verlaagd btw-tarief toepassen op nieuwbouw, renovatie en transformatie van woningen in het kader van een sociale politiek. Wat een sociale politiek precies inhoudt, heeft Europa niet omschreven, maar de bouw van een doorsnee gezinswoning valt daar onder, zeker wanneer het toepasbare tarief enkel van toepassing is op een bepaalde schijf, nu 50.000 euro maar dit zou in het kader van een sociale politiek kunnen opgetrokken worden tot 150.000 euro (kostprijs van de bouw van een doorsnee woning zonder grond, btw en andere lasten). Een verlaagd btw-tarief voor de afbraak en heropbouw van een woning biedt bijkomende voordelen. Te verouderde of slechte woningen worden vervangen door moderne woningen die aan alle nieuwe normen op vlak van comfort en energiezuinigheid voldoen, verloederde buurten krijgen een opwaardering en het bouwgrondenaanbod, dat erg klein is geworden, zeker op de meest interessante plaatsen, verhoogt. Nu geldt het verlaagde btw-tarief enkel definitief in een aantal steden. Bouwunie pleit ervoor deze maatregel voor het ganse Belgische grondgebied permanent te maken.
Voorts wijst Bouwunie erop dat het verlaagde btw-tarief voor renovatiewerken aan woningen vanaf 5 jaar oud op het einde van het jaar afloopt als de regering geen stappen onderneemt om dit tarief definitief in te voeren. Het moeten betalen van 6% btw in plaats van 21% heeft ondertussen heel wat gezinnen over de streep getrokken om hun werken in het wit in plaats van in het zwart te laten uitvoeren. Bovendien worden de lagere btw-inkomsten gecompenseerd door hogere officiële omzetten en witte arbeidsuren waardoor de overheid de initiële kosten van deze btw-verlaging terugverdient. Bouwunie vraagt de regering het nodige te doen om deze matregel te behouden.
De vraag naar betaalbare huisvesting zal in de toekomst nog stijgen waardoor de overheid inspanningen zal moeten leveren om de woningbouw te ondersteunen. De door Bouwunie gevraagde maatregelen komen hieraan tegemoet én hun opbrengst overtreft de initiële kost.
Tot slot pleit Bouwunie voor een verlaagde btw-heffing op gronden, wanneer deze verkocht worden samen met een nieuwbouw. Tot het einde van het jaar geldt bij een verkoop van een nieuwe woning of een nieuw appartement, inclusief grond, nog de regel van de gesplitste prijs. Dit wil zeggen dat er 21% btw geheven wordt op het prijsgedeelte van de nieuwe woning of het nieuwe appartement, en registratierechten op het prijsgedeelte van de grond. Vanaf 1 januari 2011 zal de koper van een nieuwe woning of een nieuw appartement over het geheel van de prijs 21% btw moeten betalen, inclusief over het prijsgedeelte van de grond. De prijzen voor de particulieren die een nieuwe woning of een nieuw appartement wensen te kopen, gaan op die manier sterk de hoogte in. Bouwunie vraagt daarom om het btw-tarief op dergelijke gronden op 6% te brengen, of op z’n minst een aantal “ontsnappingsroutes” te voorzien zodat woningen op een wettelijke manier aan deze kostenverhoging kunnen ontkomen.
Foto: premier Leterme (door Marc Scheepers)
Aanbevolen voor jou
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam