Duurzaam Bouwen

Green Village: een levend dorp als lab

Op donderdag 7 juni wordt het startschot gegeven voor het bouwen van een duurzaam zeecontainerdorp op de TU Delft campus. De Green Village zal in een eerste fase bestaan uit zo’n 20 tot 40 afgedankte zeecontainers die worden verbouwd tot labs, werkruimtes, restaurant, winkels en ontmoetingsplekken. De containers zijn niet aangesloten op elektra, water, riolering of kabel, maar gebruiken innovatieve, experimentele energiesystemen die ter plekke worden getest door de universiteit en bedrijven. Het gaat een levendig, groen en zichtbaar ‘dorp’ worden, waar studenten, wetenschappers, bedrijfsmensen, ondernemers en andere geïnteresseerden elkaar kunnen ontmoeten. Het Green Village-project is een initiatief van hoogleraar Future Energy Systems en duurzame energieondernemer Ad van Wijk. De Green Village wordt naar verwachting begin 2013 gebouwd. Journalisten zijn van harte welkom de aftrapbijeenkomst bij te wonen.

Experimentele energietechnologie
Op 7 juni lanceert de TU het project ‘Green Village’: studenten en onderzoekers van de TU Delft gaan in nauwe samenwerking met bedrijven een duurzaam zeecontainerdorp bouwen op de universiteitscampus. De initiatiefnemer is hoogleraar Future Energy Systems en duurzame energieondernemer Ad van Wijk: “Er staan in Nederland vele tienduizenden zeecontainers weg te roesten. Wij hergebruiken ze en bouwen ze om tot aantrekkelijke werkruimtes, ontmoetingsplaatsen, een restaurant en labs. In eerste instantie plaatsen we er 20 tot 40, maar het aantal kan uitgroeien tot meer dan 100 containers.” De Green Village is niet aangesloten op elektra, water, riolering en kabel. Het maakt gebruik van innovatieve, soms experimentele, energiesystemen die door bedrijven, studenten en onderzoekers worden ontwikkeld. De elektriciteit komt uit zonnepanelen, windturbines en brandstofcellen. Drinkwater wordt geproduceerd uit regenwater. Afvalwater wordt hergebruikt en verwerkt tot biogas en het dorp maakt gebruikt van een DC-net (gelijkstroom) om energieverliezen te voorkomen. LED-verlichting in muren, bruggen, gebouwen en producten zorgt voor verlichting, sfeer en signalering tegelijk. Studenten denken ook na over intelligente ramen die tegelijk zonwering, LED-verlichting en TV zijn, het gebruik van materialen waardoor de muren energie kunnen opslaan en een lift zonder kabels. De onderzoeksgegevens worden door Van Wijk gebruikt om duurzame energiesystemen te kunnen modelleren en testen.

Samenwerking met bedrijven
De Green Village is een tijdelijk lab waar vooral ook bedrijven gebruik van kunnen maken. Zij kunnen een container kopen of huren als werkplek, showroom of faciliteit om hun energietechnologie, -product of -dienst in een praktijksituatie te testen. Zij kunnen bovendien profiteren van de aanwezigheid van de onderzoekers en studenten van de TU Delft. Van Wijk: “En andersom. De beste ideeën komen vaak uit de praktijk. Daar kunnen we aan de TU Delft ons voordeel mee doen.” Energie-infrastructuurbedrijf Joulz is een van de partners van de Green Village. Joanne Meyboom, directeur Joulz GreenTec: “Wij zijn al een paar jaar bezig om het concept gelijkstroom te ontwikkelen en op de markt te zetten zodat duurzame energie rendabel wordt, ook zonder subsidie. De Green Village helpt ons om klanten in de praktijk te laten zien dat het echt werkt en veilig is.”

De aftrapbijeenkomst
Tijdens de aftrapbijeenkomst op donderdag 7 juni onthullen Prins Carlos, directeur van het Institute for Sustainable Innovation and Development (INSID) en Dirk Jan van den Berg, collegevoorzitter van de TU Delft een – helemaal in-huis ontworpen en gebouwd - interactief schaalmodel van de Harp, een futuristische windturbine, zonnecelcentrale en congresruimte die symbool staat voor de ontwikkeling van een levendige, duurzame en ondernemende universiteitscampus. Daarnaast geeft het Green Village-team een toelichting op de plannen. De bijeenkomst vindt plaats vanaf 13.00 in de theaterzaal van het Cultuurcentrum TU Delft, Mekelweg 10. De Green Village zal tegenover het Sport- & Cultuurcentrum worden gebouwd op het voormalige terrein van de faculteit Bouwkunde.