Vastgoed

Griekenland overweegt eilanden te verkopen

Om zijn schulden te verlagen overweegt de Griekse overheid onder meer de verkoop van een aantal eilanden. In 2012 heeft Griekenland een schuld van 400 miljard euro, waarvan per maand 4 miljard euro afbetaald moet worden. Zoals bij alle schulden, komt al snel de verkoop van waardevolle goederen in beeld. Tot de meest waardevolle eigendommen van Griekenland behoren 6.000 zonovergoten eilanden.

De meeste eilanden zijn privé-eigendom en zijn tussen de 3 en 150 miljoen euro waard. Al is de overheid niet de eigenaar, ze profiteert wel van de verkoop via belastingen en de ontwikkeling van de eilanden met luxe woningen, vakantiehuizen, golfbanen, casino`s en jachthavens.

Het potentieel is enorm. In de Ionische Zee ligt Skorpios, het legendarische eiland van scheepsmagnaat Onassis. Ten oosten hiervan ligt Spetsopoula, eigendom van de Niarchos-familie en Kronoda, dat in handen is van de Livanos-clan. Potentiële kopers moeten wel rekenen op een bureaucratisch labyrint van wetten, regels en religieuze claims omdat niemand het eens kan worden over wie precies de eigenaar van wat is.

Gebaseerd op: Bloomberg Businessweek