Tuin

Groenblijvende haagplanten voor meer privé in je tuin in de zomer en winter

Groenblijvende haagplanten voor meer privé in je tuin in de zomer en winter
Hagen moeten voor privacy zorgen, de wind breken, geluidsoverlast beperken, tuinkamers omlijsten en een levende groene wand vormen op plekken waar dat kan. In zowel de zomer al de winter. Haagplanten moeten een dichte vertakking hebben, goed bebladerd zijn en ze moeten samen een gesloten geheel vormen. In dit artikel belichten we enkele soorten haagplanten voor een klein en groot budget.

2 soorten voor een groter budget

De taxus

De taxus is een bekende struik mede door zijn trage groei. Hierdoor is de taxus een ideale struik. Hij heeft maar weinig onderhoud nodig. Door zijn trage groei zal hij ook door nauwelijks te snoeien niet snel een uit de kluiten gewassen struik worden. De taxus komt voort uit de coniferen familie. De taxus is een groenblijvende struik. Dit betekend dat hij ook in de winter zijn naalden niet verliest. Een taxus kan zonder hem te snoeien een hoogte van zo’n twintig meter bereiken. De taxus kan heel oud worden. De taxus is een sterkte plant. De taxus kan tegen een stootje. De takken van een taxus zijn roodachtig en bruin. De taxus heeft donkergroene naalden. Ook heeft de taxus kegels met zaadjes. Deze zaadjes trekt de lijsters aan. Deze zaadjes zijn er geliefd bij de vogels. Voor vogels zijn ze besjes eetbaar. Voor mensen en paarden zijn de besjes zeer giftig. Een taxus kun je het hele jaar planten. Het planten van een taxus kan alleen niet wanneer het sneeuwt of vriest. Plant je de taxus in de zomer, wees er dan van bewust dat de taxus dagelijks voldoende water krijgt. Dit om uitdroging te voorkomen. Een taxus is prima te snoeien. Hij zal weer helemaal uit groeien na het snoeien. Hou er wel rekening mee dat het een traag groeiende struik is. Het heeft dus tijd nodig om weer te groeien. Doordat het een traag groeiende struik is blijft de taxus lang in vorm. Je kunt een taxus zowel in de volle zon of in de schaduw planten. Dit is voor een taxus geen probleem. Het enige waar een taxus niet van houdt is natte voeten.

De laurier

Dit is een struik die je vaak ziet als haag. De laurier is een struik die zeer geschikt is voor een haag. Het is een wintergroene struik die het hele jaar door veel privacy kan geven in je tuin. De struik heeft een luxueuze uitstraling, dit kom vooral door zijn schitterende bladeren, die prachtig glanzen. De bladeren kunnen wel zo’n twaalf centimeter lang worden. Het is een struik die compact en dicht begroeid is. Daarom uitstekend geschikt om een haag mee te maken. De Portugese laurier kan ook prima als losstaande struik worden geplant. Bij een losstaande struik zullen prachtige witte, kleine bloempjes bloemen. De geur van deze bloempjes is vrij sterk. Door deze geur trekt de struik veel vlinders en bijen aan. Zijn de bloempjes uitgebloeid dan komen er besjes. Deze besjes zijn super populair bij vogels. Bij het planten van een haag is het van belang dat je bij struikjes onder de 1 meter er 4 geplant worden per strekkende meter. Zijn ze groter dan kun je er drie per strekkende meter planten. Het grondsoort waarin je gaat planten maakt bij deze struik niet uit. Hij kan op elk grondsoort groeien. Het enige wat niet ten goede van de struik komt is natte voeten. Verder maakt het ook niet uit of het in het volle zonlicht of schaduw word geplant. De Portugese laurier verdraagt namelijk alles behalve wind. Plaats het daarom wel op een beschutte plaats. Het beste kun je tussen Oktober en Juni gaan planten. In deze periode zullen ze het beste aanslaan. Plant je in de zomerperiode voorzie de struiken dan dagelijks van voldoende water. Vooral in droge periodes.

2 soorten voor een kleiner budget

De hedera en de conifeer. Twee veel voorkomende planten/struiken die je veel in tuinen tegenkom. Een klimplant als de hedera die tegen muren op groeit en zo een prachtig groen uitzicht in je tuin kan geven. Of de conifeer die prima als erfafscheiding kan dienen.

De hedera

De hedera is een plant die van nature voor komt op de Atlantische eilanden. Maar ook in Europa, Afrika of Japan. Het is een plant die klimt of kruipt. Dit kan bijvoorbeeld tegen een muur, boom of rots. Als ze tegen een boom of rots aan groeien kunnen ze makkelijk tot 30 meter omhoog klimmen. Laat je de hedera tegen een muur aan groeien? Wees er dan van bewust dat de hedera de muur kan aantasten. Dit geld vooral voor muren met scheuren of voegen. Hier kunnen de wortels hun houvast in vinden. De besjes die aan de hedera zitten zijn voor mensen giftig. Dit zijn zwarte besjes die rijpen aan het eind van de winter. Voor vogels is dit een belangrijke voedselbron in de winter. De hedera heeft twee soorten bladeren. Je hebt bij de volwassen scheuten ongelobde bladeren, bij de jonge klimmende scheuten zijn de bladeren nog gelobd. Een volwassen scheut is een dikkere tak de zelfdragend is. Ook hebben ze dan geen wortels meer. De jonge scheuten zijn dun, flexibel en hebben kleine wortels. In de late herfst krijgt de hedera bloemen. Dit zijn prachtige bloemetjes die veel bijen en andere insecten aantrekken. Dit komt omdat de bloemen rijk aan nectar zijn. De hedera kent ontzettend veel soorten. De twee bekendste soorten zijn toch wel de hedera helix en de hedera hibernica.

De conifeer

Een conifeer is een naaktzadige. Hier in zijn ze het meest soorten rijke groep. Er zijn namelijk wel ruim zeshonderd soorten. Als je conifeer letterlijk vertaald betekend het kegeldrager. Ze heten zo omdat de zaden in een kegelvrucht zitten. In het Latijns heten ze conifeer. Ze kunnen structuren hebben die lijken op fruit, er zullen alleen nooit echte vruchten groeien. Een conifeer is een houtachtige plant. Coniferen zijn ook bijzonder geschikt als haagplant. Van coniferen kun je prachtige hagen maken. De drie bekendste coniferen zijn de groene, gele en blauwe. Zo kun je kiezen welke het beste past in je eigen tuin. De meeste coniferen blijven het hele jaar door groen. Door de zachte uitstraling van de conifeer is hij nog steeds geliefd in de Nederlandse tuinen. Voor coniferen is snoei wel belangrijk. Het beste is om een conifeer twee keer er jaar te snoeien. Hiermee krijg je een mooie strakke gevulde haag. Het beste kun je in de maand juni en augustus te snoeien. Een conifeer kun je beter niet snoeien met zeer zonnig weer en heet weer op verbranding te voorkomen. Door ze goed te snoeien zijn ze zeer geschikt voor haagplant. Een veel voorkomend soort in de Nederlandse tuin is de Thuja Brabant of de Thuja Smaragd.

Conifeer